LIGE NU:

Her får du den billigste og dyreste pasning til dit barn i Nordjylland

De elleve nordjyske kommuner er alle klar med prissatserne for børnepasning for 2020, og der er stor forskel fra kommune til kommune.

14.025 kroner.

Det er forskellen på den dyreste og billigste vuggestueplads i Nordjylland i 2020. 

113 kilometer.

Det er afstanden mellem de to hovedbyer i henholdsvis den dyreste og billigste kommune. 

I Aalborg Kommune skal du som forælder være klar til at punge ud med 45.705 kroner årligt for at få dit 0- til 2-årige barn passet i en af kommunens vuggestuer. I Morsø Kommune er dén pris 31.608 kroner årligt. 

Store forskelle og prisstigninger på vuggestuepladserne

Kommunerne opdaterer hvert år deres hjemmesider med prissatserne fra deres budgetter, og i år er der igen prisstigninger at finde på vuggestuepladserne i samtlige kommuner på nær Læsø Kommune, viser tallene, når man sammenholder dem med tal fra 2019 fra Danmarks Statistik. 

Se alle priserne på kortene nederst i artiklen.

 

I Aalborg Kommune, der i 2019 var den tredjedyreste i Nordjylland, er prisen på en fuldtidsplads i en kommunal vuggestue steget med 8.250 kroner årligt fra 2019 til 2020, så det nu er den dyreste kommune at have vuggestuebørn i.

Det svarer til, at en familie med et vuggestuebarn skal betale 750 kroner ekstra om måneden i 2020 i forhold til i 2019. 

- Lovgivningen siger, at vi må opkræve 25 procent af de samlede udgifter, der bliver brugt på området. Så forældrebetalingen afgøres af, hvor mange penge de enkelte kommuner vælger at bruge på området. Kommunerne betaler tre fjerdedele af udgifterne, siger Hans Christian Mariegaard, børne -og familiechef i Aalborg Kommune.

- Det kan hænge sammen med, at vi har indført sociale normeringer. Vi giver ekstra normeringer til institutioner, der ligger i belastede områder. Dermed er der en solidarisk forældrebetaling, forklarer Hans Christian Mariegaard til TV2 Nord.  

I havde jo også sociale normeringer i 2019, så hvorfor prisstigningen på 8.250 kroner for en vuggestueplads?

- Ja, men vi har oprustet på området. Vi har 53 stillinger oven i de normale normeringer, og de fordeles mellem børnehaver og vuggestuer alt efter, hvor behovet er. Så hvis der er ekstra behov i vuggestuerne, bliver pladserne også dyrere.

Skulle prisen ikke falde i børnehaverne så? De er steget med 55 kroner årligt i 2020.

Generel pris- og lønudvikling spiller også ind. I Aalborg Kommunes budget er det udspecificeret, hvad pengene bruges til. Når der er en prisstigning på området, er der ikke besparelser på området, siger Hans Christian Mariegaard.

Morsø Kommune er billigst

Torben Gregersen, direktør for børn og kultur i Morsø Kommune, der har den billigste vuggestueplads, peger også på lokale forskelle som sociale normeringer kan gøre priserne forskellige. 

- Prisen på Morsø Kommunes tilbud er sat sammen i forhold til de udgifter, vi har på området i forhold til bemanding og så videre. Der kan være lokale forskelle på, om man arbejder med sociale normeringer og lignende, og det gør vi ikke, siger Torben Gregersen.

- Har du høje satser, bruger kommunen mange penge på området, siger Hans Christian Mariegaard, børne- og familiechef i Aalborg Kommune.

Thisted Kommune har den anden dyreste vuggestueplads til en årlig pris på 41.932 kroner efterfulgt af Læsø Kommune med en pris på 39.996 kroner årligt. 

De billigste kommuner er Morsø Kommune, Frederikshavn Kommune og Hjørring Kommune. 

Børnehavepladserne er billigere

Læsø Kommune, der er den kommune med dyreste børnehavepladser, er den eneste nordjyske kommune, der sænker prisen på både pasning af 0- til 2-årige i vuggestuen og børnehavebørnene. En vuggestueplads er blevet 1.548 kroner billigere end i 2019, og prisen for en børnehaveplads er faldet med 878 kroner årligt. 

Priserne for Læsø Kommunes pasningstilbud adskiller sig, da de kun kan købes inklusive frokostordning. 

Mariagerfjord Kommune indtager andenpladsen på listen over dyreste børnehavepladser og Aalborg Kommune er på tredjepladsen. 

I den billige ende finder vi Brønderslev Kommune med en børnehavepris på 18.337 kroner årligt skarpt efterfulgt af Frederikshavn Kommune med en pris på 18.909 kroner om året.

Betalingen for pladserne opkræves over 11 måneder, da juli er betalingsfri.