Hirtshals frygter at kystfiskerne bliver udkonkurreret

Foto: Per Frank Paulsen

Industrien i Hirtshals er helt afhængig af daglige leverancer af frisk fisk - ikke bare til at sælge i udlandet, men også til restauranter og dagligvarehandlen i Danmark.

Finn Møller driver en af Hirtshals’ mange fiskevirksomheder. Han er en af de helt store opkøbere på auktionen, hvor han handler for en fast kundekreds og til eksport. Han driver også sin egen forarbejdningsvirksomhed.

- Vi er ekstremt afhængige af kystfiskeriet her i byen og at vi kan fastholde det. Vi kan netop holde en høj kvalitet, når vi har så mange mindre både, der typisk kun er på havet et døgn.

Også blandt fiskehandlerne er de hollandske bomtrawlere en torn i øjet og en fast del af samtaleemnet på auktionen.

- Der er tale om mange millioner kroner, som forsvinder fra Hirtshals, og jeg kan da frygte, at det også kommer til at koste arbejdspladser i min forretning.

Finn Møller, Møllers Fiskeeksport

Auktionsmester Karsten Brovn Pedersen siger:

- Alle her ved jo, hvor lille en kvote de har i Skagerak. Så man undrer sig over, at de bliver ved med at fiske her. Vi så gerne, at de fangede det, de har lov til og så forsvandt igen. 

Finn Møller er ikke i tvivl om, at Hirtshals går glip af mange arbejdspladser og eksportindtægter på grund af de hollandske trawlere:

- Der er tale om mange millioner kroner, som forsvinder fra Hirtshals, og jeg kan da frygte, at det også kommer til at koste arbejdspladser i min forretning, hvis ikke hollænderne bliver stoppet, siger Finn Møller.

Læs også Bedre og friskere fisk fra kystfiskerne

En af hans faste kunder er Restaurant Lilleheden i Hirtshals, der frygter, at leverancerne af frisk fisk bliver truet.

- Vi ligger så tæt på havet, at vi selvfølgelig skal have helt frisk fisk, og det er kystfiskerne en garanti for i dag, siger Ejvind Jensen, Restaurant Lilleheden, Hirtshals. 

02:33

På Hirtshals Fiskeauktion leverere kystfiskerne hovedparten af de landede fisk, og de opnår samtidigt de højeste priser, fordi kvaliteten er bedre.

Luk video
00:27

Der er stor forskel i kvaliteten på fisk afhængig af om de er fanget af en kystfisker eller af en stor bomtrawler

Luk video

Forsiden lige nu