Historiske rentehop: Det betyder det for DIN økonomi

En række boligejere med særlige lån kommer snart til at have færre penge mellem hænderne.

Har du et tre- eller femårigt rentetilpasningslån, kan det være en god idé at læse videre.

For de flere tusinde boligejere, der har F3 eller F5-lån, kan snart ikke længere nyde godt af de renteafkast i deres boliglån, som de indtil nu har haft.

- Siden bagkanten af finanskrisen i 2008 har vi næsten kun set faldende renter, men de sidste halvandet år er de jo steget kraftigt, og det kommer dem med rentetilpasningslånene til at kunne mærke nu, fastslår boligchef ved Sparekassen Danmark, Anders Pedersen. 

I denne uge bliver de nye tilpasningslån nemlig forhandlet, og der varsles markante rentestigninger på især F3- og F5-lån.

Markante stigninger

Boligejerne med F3-lån har tidligere haft negative renter, som næsten har gjort det til en god forretning med rentetilpasningslånet.

Men nu tyder de igangværende auktioner på, at renten for F3-lån ender på mellem 3,5 og 3,8 procent.

Det fortæller Haris Coroc, seniorøkonom ved Realkredit Danmark, til TV 2.

- Hvis renten steg fra tre til seks procent, vil det også synes vildt. Men det kan godt virke endnu vildere at gå fra ikke at have betale noget i rente til lige pludselig at skulle betale renter, lyder det fra Anders Pedersen. 

Men også boligejerne med F5-lån vil mærke rentetilpasningen. De har tidligere haft en rente på 0,37 procent, og nu varsles de et niveau omkring 3,7 procent.

quote Selvfølgelig kan der være enkelte tilfælde, men overordnet er boligejeren i disse rentetilpasningslån robuste

Haris Coric, Seniorøkonom ved Realkredit Danmark

Sådan rammer det pengepungen

For at være konkret, vil rentehoppene for en boligejer med et F3-lån betyde en stigning på 800 kroner om måneden efter skat per lånte million. 

For en boligejer med et afdragsfrit F3-lån vil renterne stige 2200 kroner efter skat.

- Det er så stor en ændring, at det kræver en tilretning af budgettet. Men når vi har et robust samfund med så lav arbejdsløshed, som vi har, så er der ingen aktuel bekymring, siger Anders Pedersen. 

I Realkredit Danmark er der tidligere lavet en analyse, som konkluderede, at der ikke var udsatte boligejere i forbindelse med de stigende renter.

- Selvfølgelig kan der være enkelte tilfælde, men overordnet er boligejeren i disse rentetilpasningslån robuste, siger Haris Coric til TV 2.


Seneste nyt

fra Nordjylland