Ho-ho-ho: Han har skabt glæde i børns øjne i næsten 40 år

Om end han ikke akkurat bor i Grønland, kunne det næsten lige så godt være tilfældet for ”Julemanden fra Aalborg.” I årtier har han forfinet rollen som velsagtens den mest ikoniske julefigur i verden.

Det er vel nærmest her, man burde skrive en såkaldt ”spoiler alert” og gøre opmærksom på, at Julemandens sande identitet bliver afsløret i denne artikel…

For når man møder Peter Gislund fra Skagen, er den autentiske og troværdige oplevelse overvældende:

Det lange, hvide skæg. Den knaldrøde julemandsdragt. De håndsyede julemandsstøvler fra Canada. Bjælderne, der til hver en tid afslører hvor i et lokale han befinder sig. Og så det karakteristiske ”Ho-Ho-Ho,” hvis klangbund er så dyb, at trænede bassangere nærmest må være misundelige.

quote Man skal huske at have sjælen og hjertet med

Peter Gislund, Julemanden

Igennem 38 år har den 55-årige nordjyde finpudset det at være julemand. Han kunne aldrig drømme om at lade som om. For at understrege, hvor meget han hvert år i november og december lever og ånder for jobbet, siger han spøgefuldt:

- Ja, resten af året klæder jeg mig ud som Peter. En blikkenslager fra Skagen.

Det fortæller han i denne uges udgave af "Indblik."

Peter Gislund er gæst i denne uges Indblik.
Peter Gislund er gæst i denne uges Indblik.

Orlov fra jobbet

Peter Gislund har været julemand siden han var 17 år. Han er en af omkring 20 professionelle julemænd i Danmark, som roligt kan regne med, at årets sidste to måneder er booket fra ”væg til væg” med alt fra juletræstændinger til julemarkeder. 

For Peter Gislund betyder det orlov fra det ordinære job, for det at være julemand kræver 100 procents dedikation.

- For mig er det ikke bare et job. Man skal ikke være professionel julemand, hvis det er noget, hvor man bare går ud og tager et sæt rødt tøj på. Man skal huske at have sjælen og hjertet med, siger han.

Og det gør han, hvad han kan for at have. Uanset om det er når juletræet skal tændes i Hjallerup, eller stemningen skal sikres på julemarkedet i Aalborg.

- Jeg bliver aldrig træt af at se juleglæden i øjnene hos børn såvel som voksne, fortæller han.

Peter Gislund, alias Julemanden, er gæst i denne uges udgave af ”Indblik.” Her kan du blandt andet også høre om hans ophold på en julemandsskole i USA – og få svar på, om det lange, hvide skæg nu også er helt ægte…

Du kan se Indblik allerede nu herunder, downloade programmet som podcast eller kigge med på TV2 Nord Salto i aften klokken 19.50.


Seneste nyt

fra Nordjylland