HORESTA-formand i Nordjylland: - Ny ordning kan ikke redde alle
Foto: Arkiv TV2 Nord
I nat kom der en ny arbejdsfordelingsordning.
Hotel-, restaurant- og turisterhvervet er hårdt ramt under coronakrisen. Ny arbejdsfordelingsordning bliver modtaget med blandede følelser fra brancheorganisationen HORESTA.
Natten til mandag blev Regeringen og arbejdsmarkedets partier enige om en ny ordning, der har til formål at hjælpe virksomheder og lønmodtagere.
Den nye aftale kommer i kølvandet på, at den hidtidige aftale om lønkompensation udløb den 29. august. Her kunne virksomheder sende ansatte hjem og få dækket deres løn af staten.
Den nye midlertidige aftale, der løber frem til den 31. december, giver mulighed for, at lønmodtageren arbejder mindre i en periode, deler opgaver med kollegaerne og får en større portion dagpenge i den periode, hvor vedkommende holder fri.
Den nye ordning har stor betydning for adskillige brancheorganisationer – heriblandt HORESTA, der er en organisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.
Få et overblik over den nye arbejdsfordelingsordning:
Her er hovedelementerne i aftalen ifølge Beskæftigelsesministeriet:
- Den normale dagpengesats forhøjes til 143,5 kroner i timen for personer, der er i ordningen. For en fuldtidsledig svarer det til 23.000 kroner månedligt.
- En arbejdsgiver skal betale et bidrag per medarbejder, der er en del af ordningen. Bidraget svarer til samme beløb som for tre godtgørelsesdage - såkaldte G-dage.
- Arbejdsgiveren udbetaler G-dage til medarbejderen, der ikke skal modtage dagpenge de dage.
-Forskel på satserne mellem dagpenge og G-dage sættes af statskassen.
-Er man omfattet af ordningen, tærer man ikke på brugen af retten til dagpenge.
-Ikkeforsikrede personer kan få adgang til supplerende dagpenge, og dermed mulighed for at melde sig ind i en a-kasse.
- Lønmodtageren er ikke dagpengeberettiget efter udløbet af ordningen.
I starten af november mødes alle parterne igen til forhandling om en eventuel forlængelse af ordningen.
Særligt den fortsatte usikkerhed for fremtiden giver grund til panderynker ifølge Lars Mouritzen, der er formand i HORESTA i Nordjylland. Når snakken falder på den nye aftale, er formanden tvetydig i sin udmelding.
- Det er selvfølgelig et nyt redskab i værktøjskassen, og al hjælp er kærkommen, men det kan ikke erstatte den forrige aftale. Vi har stadigvæk ikke en lovtekst, som vi kan forholde os til, så det er for tidligt at sige, hvad det konkret har af indvirkning på vores branche, siger han.
En fyringsrunde er imidlertid uundgåelig. I august måned blev 7.000 medarbejdere fyret i hotel-, restaurant- og turistbranchen, siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch.
Ifølge Lars Mouritzen har Beskæftigelsesministeriet udtalt, at den nye ordning kan komme til at omfatte 30.000 personer indenfor hotel-, restaurant- og turisterhvervet, mens den tidligere aftale omfattede 54.000 lønmodtagere.
Coronakrisen har særligt været hård ved hotel-, restaurant- og turisterhvervet grundet de mange restriktioner, som de er pålagt. Det gælder for eksempel forsamlingsforbud, kvadratmeterkrav, og lukketid senest kl. 2.
Derfor anslår Lars Mouritzen, at visse virksomheder bliver nødsaget til af afskedige medarbejdere i stedet for at bruge arbejdsfordelingsordningen, mens andre kan få gavn af ordningen.
- Den nye ordning kræver, at arbejdsgiveren ved, hvornår der er brug for folk, og det er svært at spå om i sådan en situation som denne, hvor vi ikke ved, hvad der sker fremover. I vores branche plejer vi at have medarbejdere, som vi kan kalde ind, men de fleste af dem er allerede skåret væk, siger han.