Hoteldirektør frygter Wuhan-stemplet rammer hårdt: - Turisterhvervet går ned med sådan et brag

Turisterhvervet risikerer at gå ned med sådan et brag, hvis dårlige omtale af Nordjylland som epicenter for en ny coronaepidemi spreder sig internationalt. Det vurderer hoteldirektør Camilla Frost fra Hotel Jutlandia i Frederikshavn.

Og det er netop den kamp turisterhvervet såvel som resten af Nordjylland lige nu er oppe imod, for efter regeringens nedlukning af syv nordjyske kommuner med baggrund i en risiko for at være epicenter for en ny variant af corona, så har den nyhed spredt sig som steppebrand i mange lande.

Der er omkring 350 medier rundt om i verden, der har skrevet om Wuhan i sammenhænge med Nordjylland – selv i Taiwan har ordlyden spredt sig, og Nordjylland har på kort tid trukket overskrifter i de største nyhedsmedier verden over. 

Danmark vil dræbe alle opdrættede mink: Regeringen oplyste onsdag, at en mutation i virussen kan påvirke vaccineeffektiviteten hos mennesker, skrev The New York Times blandt andet.

Og det er overskrifter som disse, der koster dyrt for det nordjyske turisterhverv. 

- Det vil tage år at vinde det tabte ind igen markedsføringsmæssigt, siger hoteldirektør Camilla Frost, som tilføjer, at hvis hun var amerikaner og læste sådann overskrifter, ville hun da selv ikke vælge at komme til Nordjylland. 

- Det er en katastrofe

Hun bakkes op i sagens alvor af blandt andre Tonny Thorup, der er direktør i Destination Nord.

Også han ser med alvorstunge miner på det brand, som Nordjylland med et har fået sig. 

- Det har katastrofale konsekvenser for vores erhverv, hvis det mærkat udbreder sig, siger Tonny Thorup.

Turisterhvervet bruger hvert år millioner af kroner på at markedsføre Nordjylland som et sikkert sted at holde ferie, og  det billede er nu ødelagt - efter Nordjylland, Wuhan og coronasmitte kædes sammen.  

- Vi er nærmest blevet nulstillet. Det er brand-mæssigt og markedsmæssigt en katastrofe, siger Esben Lind, direktør i kommunikationsbureaet Publicity.

Cluster 5-mutation og pressemøde

Det var på et pressemøde i sidste uge, da faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut oplyste, at omtrent halvdelen af de smittede i Region Nordjylland er smittet med en minkvariant af coronaviruset, brandingen af Nordjylland led et alvorligt knæk.

Denne særlige virusvariation - cluster 5-mutation - svækker effekten af antistoffer og kan derfor ødelægge effekten af den vaccine, man arbejder på højtryk med at udvikle på laboratorier i hele verden.

- Worst case-scenariet er, at vi har en pandemi, som starter forfra med udgangspunkt i Danmark, sagde Kåre Mølbak. 

Nu er de første positive tests fra nordjyderne blevet undersøgt og gensekventeret på Statens Serum Institut (SSI).

quote Jeg er da ikke i tvivl om, jeg kommer til at bruge de næste fem år på at få banket vores internationale markeder op igen

Camilla Frost, hoteldirektør Hotel Jutlandia, Frederikshavn

Og undersøgelsen viser, at der indtil videre ikke er fundet nogen, der er smittet med den såkaldte cluster 5-variant, som myndighederne frygter.

Torsdag kom det frem, at en dansk covid-19-vaccine fra Statens Serum Institut virker i test på kaniner mod den muterede minkvariant af smitten, cluster 5.

Det fortalte virusforsker hos SSI Anders Fomsgaard torsdag morgen i programmet "P1 Morgen", og program- og projektleder ved SSI Gregers Gram bekræfter det nu over for Ritzau.

Cluster 5 er også set spredt til mennesker, og det var årsagen til, at Nordjylland blev lukket, og at alle mink skulle aflives, som det blev meldt ud af regeringen onsdag.

Fem år for at få markedet op igen

Hvorvidt opfølgningen af smitte-situationen i Nordjylland og den del af historien nu også når ud til internationale medier med samme slagkraft som nedlukningen af Nordjylland, vides endnu ikke, men hoteldirektøren i Frederikshavn er ikke i tvivl om, at hun og det øvrige turisterhverv for alvor skal i arbejdstøjet i forsøget på blot at vinde det tabte tilbage.

- Jeg er da ikke i tvivl om, jeg kommer til at bruge de næste fem år på at få banket vores internationale markeder op igen, siger Camilla Frost, hoteldirektør Hotel Jutlandia, Frederikshavn.


Seneste nyt

fra Nordjylland