Hvad skal Kim Edberg Andersen nu? Ét parti er udelukket
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Kim Edberg Andersens fremtid er fortsat uvis.
Efter onsdagens chok-melding om Pernille Vermunds opløsning af Nye Borgerlige står spørgsmålene om politikernes fremtid i kø.
Partiets nordjyske folketingsmedlem Kim Edberg Andersen er sparsommelig med at dele ud af sine tanker om fremtiden lige efter udmeldingen, men han er ikke i tvivl om, hvilke mærkesager han vil kæmpe videre for.
- Jeg er en borgerlig dreng. Men det er ældre, beskæftigelse og dyrevelfærd, jeg brænder for. Lad mig nu lige få fem minutter til at sætte mig ned i stolen, siger han og fortsætter:
- Det kræver, at der er nogen, der vil have mig. Og det ved jeg jo teknisk set ikke, om der er nogen, der vil.
Se hele interviewet med Kim Edberg Andersen i bunden af artiklen
Kim Edberg Andersen fortæller, at han ikke har diskuteret fremtidsplaner med nogen på Christiansborg, men én kan han udelukke som kommende partifælle.
- Jeg kan sige, at Pelle Dragsted bliver det ikke. For vi er i hvert fald for langt fra hinanden, lyder det.
Opløsningen af Nye Borgerlige har konsekvenser også uden for Christiansborg.
I Nordjylland skal fem byrådsmedlemmer og to regionsrådsmedlemmer finde et nyt ståsted, efter at deres parti til overraskelse for mange pludselig er nedlagt. De to regionsrådsmedlemmer er det ene af partiets folketingsmedlemmer, Kim Edberg Andersen, og hans hustru, Gitte Bundgaard. NB fik til regionsrådsvalget 13.233 stemmer i Nordjylland, hvilket sikrede parret hver deres mandat.
Begge har tidligere repræsenteret Dansk Folkeparti i byrådet i Rebild. Og lysten til eventuelt at genoptage dem i deres gamle parti - hvis de skulle spørge - er i Nordjylland mildt sagt til at overskue.
Et par af de kommunalpolitikere, Nye Borgerlige i 2021 fik valgt i landsdelen, har i mellemtiden skiftet til andre partier - i Aalborg til konservative, i Hjørring til Dansk Folkeparti, mens medlemmet af kommunalbestyrelsen i Jammerbugt er blevet løsgænger.
Tilbage er et byrådsmedlem i hver af de fem kommuner Vesthimmerland, Brønderslev, Frederikshavn, Mariagerfjord og Thisted. De og deres lokale partiforeninger har ikke været involveret i beslutningen om at lukke partiet (hvilket illustrerer graden af topstyring). Derfor skal de nu finde ud af, om de vil fortsætte som løsgængere, alternativt, hvilket andet parti de kunne se sig selv i - hvis partiet vil optage dem.
Så længe de alene søger mod andre partier i blå blok, vil Nye Borgerliges endeligt dog næppe få betydning for magtbalancen nogle af de steder, hvor partiet indtil nu har været repræsenteret i Nordjylland.
Den nordjyske politiker har endnu ikke snakket fremtidsplaner med Pernille Vermund.
- Jeg tror da helt sikkert, vi kommer til at sætte os ned og have en snak om det, for der er ikke noget ondt blod overhovedet. Om vi ender samme sted, om hun ender på Christiansborg, og jeg ikke skal være her, eller om vi ender i forskellige partier, det tager vi til den tid, siger Kim Edberg Andersen.
Spekulationerne om partiskiftet kredser især om Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Ingen af partierne udelukker han.
- Det er et andet DF nu, end det var, da jeg gik ud. Dengang var det ikke politik, jeg var uenig i. Det var stridigheder og knive i ryggen nede i partirækkerne, jeg blev træt af, fortæller Kim Edberg Andersen.
Se interviewet herunder: