Foto: TV2/Nord

Hver femte jobkonsulent mangler faglighed

En ud af fem medarbejdere i jobcentrene har ikke en relevant uddannelse

Det skriver Ugebrevet A4.

Landets ledige bliver ofte mødt af jobkonsulenter, der slet ikke er uddannet til at skaffe folk i arbejde.

Sådan lyder konklusionen på en stor undersøgelse fra Aalborg Universitet blandt 1121 ansatte i jobcentrene, skriver Ugebrevet A4.

Manden bag undersøgelsen, professor Henning Jørgensen, vurderer, at tusindvis af jobkonsulenter bør opkvalificeres.

- Det sejler, når det drejer sig om kvalifikationer i jobcentrene. Der er simpelthen ikke den tilstrækkelige professionelle viden og kunnen, som der må kunne kræves, siger Henning Jørgensen til Ugebrevet A4.

Hans undersøgelse viser, at hver femte af de medvirkende i undersøgelsen ikke har en relevant uddannelse bag sig til at skaffe folk i arbejde.

Henning Jørgensen ser en klar sammenhæng mellem de ansattes kvalifikationer, og de mange dokumenterede fejl som jobcentrene begår

- Borgerne får langt fra altid de oplysninger om muligheder, som borgerne ifølge loven skal have, siger han og fortsætter:
- Eksempelvis skal borgeren oplyses om konsekvenserne og den videre plan for vedkommende, før sagsbehandleren laver en såkaldt sanktion. Men det sker i mange tilfælde ikke, og det hænger sammen med manglende viden hos sagsbehandlerne, lyder det fra Henning Jørgensen.

- Vi har mødt en jobkonsulent, som var havnet der, fordi vedkommende var blevet træt af at være fotograf i pornobranchen. En anden var en falleret frimærkehandler, og vi har også mødt en tidligere vinduespudser, fortæller professoren til A4.