LIGE NU:

Hver fjerde kommune sparer på daginstitutionerne: Se din kommune her

Hver fjerde kommune har vedtaget besparelser på daginstitutionerne i 2021. Det viser BUPL’s gennemgang af kommunernes budgetter for næste år. Det er forargende, mener BUPL´s formand.

Det er direkte imod de politiske ambitioner på børneområdet, når hver fjerde kommune sparer på daginstitutionerne i budgettet for 2021. Sådan lyder kritikken fra BUPL.

- Det går stik imod forældrenes forventninger og folkekravet om flere pædagoger til vores børn, når hver fjerde kommune har valgt at spare på daginstitutionerne. Kommunerne har netop fået pengene for at forbedre normeringerne og ansætte flere pædagoger. Så det er forargende, at kommuner tager imod millioner til minimumsnormeringer samtidig med, at de sparer på daginstitutionerne, siger BUPL’s formand Elisa Rimpler.

Besparelser rammer normeringerne

Ifølge BUPL’s kortlægning af kommunernes budgetter er der lagt op til især rammebesparelser, lavere pædagogandele samt besparelser på den pædagogiske ledelse. Elementer der alle påvirker normeringerne negativt.

- Det er afgørende, at regeringen og støttepartierne får landet en lov, der sikrer, at pengene går til pædagoger i daginstitutioner og ikke ædes op af lokale besparelser. Kommunerne skal simpelthen ikke have lov til at udhule pengene til minimumsnormeringer med andre besparelser, siger Elisa Rimpler.

To nordjyske kommuner i minus

En af de kommuner, der sparer, er Rebild Kommune. I budgettet for 2021 skal der spares 400.000 kroner på daginstitutionsområdet.

- Det skal vi fordi, vi i en lang årrække har kørt med en grønthøstermodel, hvor vi sparer 0,5 procent på pris- og lønstigningen over hele linjen. Og det rammer jo også på daginstitutionsområdet, hvor de fleste udgifter er lønudgifter, forklarer Thøger Elmelund Kristensen (soc.dem.), der er formand for Børne- og Familieudvalget.

Men ifølge udvalgsformanden bliver der sammenlagt tilføjet flere penge til området.

- Sidste år vedtog vi en årlig budgetudvidelse på 3 millioner kroner på området, og samtidig er der jo også de penge regeringen har afsat til minimumsnormeringer, forklarer han.

Ud over Rebild har også Hjørring besparelser på budgettet. Her skal der spares 320.000 på området i budgettet for 2021. 

De resterende nordjyske kommuner holder enten status quo eller bruger flere penge på daginstitutionsområdet i næste års budget.

 

Fakta om BUPL's budgetkort

Regeringen og støttepartierne har i et par uger forhandlet om loven om minimumsnormeringer, som har været på tegnebrættet, siden regeringen, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet indgik en aftale om at indføre lovbundne minimumsnormeringer efter valget i 2019. Og de genoptager tirsdag d. 3 november forhandlingerne igen.