LIGE NU:

Hver tiende præst i Aalborg Stift siger nej til at vie fraskilte

En af dem er Karl Brian Christensen, der er en af to præster i Elling nord for Frederikshavn. - Jeg vier ikke fraskilte, da jeg tror på Det Nye Testamentes ord om, at man gifter sig én gang for resten af livet, siger Karl Brian Christensen.

Den holdning er Hanne Svensmark, der selv er præst og indtil for nyligt virket som sådan i Brønderslev, slet ikke enig i.
- Det er et problem, da man på den måde forlanger det perfekte liv for at komme i Guds hus. Det er helt i strid med Det Nye Testamente og baggrunden for, hvorfor Jesus kom her til. Han kom for, at vi skal kunne rumme alle - også os, der ikke lige kan finde ud af det, siger Hanne Svensmark.
Danske præster har lov til at sige nej til at vie fraskilte, det er ifølge biskop Søren Lodberg Hvas et udtryk for rummelighed i den danske folkekirke. Hos Karl Brian Christensen betydet det, at mand og kvinde hører sammen i ægteskabet hele livet - det er en norm, han værner om.
- Jeg er bange for, at vi fra kirkens side skal være med til at nedbryde den norm, hvis vi ukritisk i kirken blot vier folk igen og igen, siger præsten fra Elling.
Hanne Svensmark er uenig og tror på, at man godt kan finde kærligheden igen - og det skal kirken også kunne tage imod.
- Det er en stor gave at få at få lov til at turde tro på kærligheden igen, og hvis man så er så taknemmelig, at man gerne vil i kirke og sige tak for den kærlighed, man har fået så synes jeg ikke, præster skal stå i vejen, siger Hanne Svensmark, der selv har to ægteskaber bag sig.
Det er stadig et fåtal blandt nordjyske præster, der siger nej til at vie fraskilte. På landsplan vurderes det, at 80 ud af omkring 2000 præster er imod at vie folk mere end en gang.