Hvorfor Mette? Baglandet kan ikke forstå, hun går med til det

På Mette Frederiksens hjemmebane i Nordjylland ulmer oprøret over skattelettelser.

Mette Frederiksen kan godt forberede sig på ét særligt stridspunkt fra baglandet, når hun i denne weekend drager til Aalborg og Socialdemokratiets årlige kongres:

Skattelettelser.

For mens kommuner rundt om i landet er nødtvunget til at stikke sparekvinen ind, barsler Mette Frederiksen og resten af SVM-regeringen med skattelettelser inden næste valg.

- Der bliver selvfølgelig en debat omkring skattelettelser. Det kommer vi ikke udenom. Og man vil koble det sammen med velfærd, og så tænker man jo på det klip, hvor Mette (Frederiksen. red.) sagde, at de to ting hænger sammen, siger Arne Boelt, hovedbestyrelsesmedlem i S og tidligere borgmester i Hjørring. 

I Nordjylland er kommunerne ved at lande budgetter i disse dage, og her er der uden undtagelse store besparelser på bordet.

Derfor er der også oprør i det nordjyske bagland over, at Socialdemokratiet vil lægge stemmer til skattelettelser, mens kommunerne må skære på skoler, ældrepleje og handicapområdet.

- Borgerne undrer sig over, at vi skal spare, når regeringen melder noget andet ud. Og jeg svarer dem, at jeg også undrer mig. Jeg kunne da også godt tænke mig skattelettelser, men det er ikke tiden, sagde S-borgmester i Frederikshavn, Birgit Hansen, i forrige uge til TV2 Nord.

Se hele indslaget her:

I morgen tager socialdemokratiet hul på det årlige landsmøde i Aalborg. Et landsmøde, der afholdes midt i dårlige meningsmålinger og massiv kritik fra baglandet, der har svært ved at forstå at kommunerne skal spare på kernevelfærden, mens Regeringen lover skattelettelser.


Ifølge en rundspørge, som Megafon har foretaget for TV2, så mener 82 procent af S-vælgerne, at regeringen ikke bør bruge fem milliarder kroner på skattelettelser, som der er planer om. Dem skulle man hellere bruge på borgernær velfærd, mener de.

Håber på et kort ægteskab med de blå

I Nordjylland er ungdomsformanden, Liva Maagaard Høybye, da heller ikke begejstret skatte-emnet forud for Kongressen, hvor spørgsmålet om skattelettelser kontra velfærd utvivlsomt kommer til at spøge.

Hun håber alligevel, at Socialdemokratiet får det bedste ud af regeringssamarbejdet med Moderaterne og Venstre, men at Mette Frederiksen og co. ikke gør det til en fast praksis at sidde i regering med borgerlige partier.

- Jeg håber, at det bliver et kort, men godt ægteskab. At vi kan få en masse gode ting igennem og lavet nogle reformer, og så bagefter gå hvert til sit på en ordentlig måde, siger Liva Maagaard Høybye, formand for DSU Aalborg.

220923 Liva Høybye. DSU aalborg ibch 10898

Ifølge skatteminister Jeppe Bruss (S) er uroen i baglandet forståelig, men han mener samtidig, at der er plads til både velfærd og skattelettelser i dansk økonomi.

- Jeg forstår godt, at man kan kan have den oplevelse ude i kommunerne, hvor budgetterne er svære at få til at hænge sammen. Men der er altså ikke nogle skattelettelser i 2024, og grunden til, at vi overhovedet kan tale om skattelettelser, er, at vi har en enormt stærk økonomi, siger han til TV2 Nord.

Seneste nyt

fra Nordjylland