LIGE NU:

Igen en satellit fra Aalborg

De kan det der med små satellitter på universitetet

Sideløbende med flere andre satellitprojekter har ingeniørstuderende på Aalborg Universitet (AAU) de seneste år arbejdet med udviklingen af deres AAUSAT-II, og den lille satellit er nu klar til at flyve fra reden.

Mandag den 30. juli tager en studerende og en forsker resultatet under armen og fragter den på egen hånd til Canada, hvor den skal gøres klar til at blive sendt ud i rummet.

Det udstyr, som er bygget ind i den lille satellit, skal i fremtiden være med til at give mere præcise vejrudsigter. Ved lynnedslag på jorden frigives der energi fra atmosfæren i form af gammastråling, og denne energi er en mulig forklaring på, hvorfor meteorologer nogle gange tager fejl i deres vejrudsigter.

Meteorologernes modeller for energi i atmosfæren inkluderer nemlig ikke dette fænomen, og man er derfor interesseret i at kunne lave målinger af strålingen. AAUSAT-II medbringer en nyudviklet krystal fra Danmarks Rumcenter, der skal testes og finindstilles, så den ombord på en professionel satellit fra ESA (European Space Agency) kan bruges til at måle gammastråling.

- Arbejdet med de små satellitter giver vores ingeniørstuderende en masse kompetencer, som de ellers ikke ville kunne få i et uddannelsesforløb, siger adjunkt Dan Bhanderi, der er involveret i satellitarbejdet på Institut for Elektroniske Systemer i Aalborg.

Satellitten fra Aalborg skal i luften inden september.
De ingeniørstuderende vil først kunne få kontakt til deres satellit igen, når den frigøres fra raketten i en højde af 630 km.

Satellitten tændes automatisk, og når antennerne er udløst, vil den forsøge at få kontakt til Jorden - både til de studerendes udstyr på Aalborg Universitet og til de mange amatørradioentusiaster, der lytter med.

mosbjerg 3

play Familie holder ferie som i gamle dage: - Det er et helt andet nærvær

trine kammersgaard tvmidtvest

Giftig blomst breder sig i landskabet: Engbrandbægeren er giftig for husdyr

20200514-122913-L-1920x1190we

play Bør efterskoler kræve elever vaccineret? Forsker og forstander er uenige

def_thumb,50_percent

play Kvinde sigtes for drabsforsøg i Hirtshals

mosbjerg 3

play Familie holder ferie som i gamle dage: - Det er et helt andet nærvær

trine kammersgaard tvmidtvest

Giftig blomst breder sig i landskabet: Engbrandbægeren er giftig for husdyr

Til forsiden

Til forsiden