Inflation: Håndværkerne har stadig travlt

Der er stadig fuld fart på byggeriet - først om nogle måneder kommer det til at gøre ondt.

Vi er efterhånden ved at have hørt om inflation, energikrise og stigende renter i et stykke tid nu, og de fleste danskere kan mærke det på pengepungen. 

Men selvom håndværkerne også kan mærke de høje brændstofpriser brænde et hul i pungen, er de endnu ikke helt vildt påvirkede af høje renter og inflation. Det fortæller Michael Jørgensen, der er formand for Dansk Byggeri i Nordjylland. 

- Beskæftigelsen i byggeriet har aldrig været så høj som i august. Indtil nu har der været rigtig meget at lave, og der er stadig mange ordrer, siger han og uddyber: 

- men vi kan se i pipeline, at der bliver færre og færre henvendelser, så på et tidspunkt, kommer der ikke til at være så meget tryk på, som nu. 

Han regner med at de nordjyske håndværkere først for alvor har et billede af, hvor stort problemet bliver, om nogle måneder, når de fleste ordrer er lavet. 

Et af de steder der bliver ved med at være noget at lave for håndværkere, er på det nye universitetshospital. Det står først færdigt i 2026.
Et af de steder der bliver ved med at være noget at lave for håndværkere, er på det nye universitetshospital. Det står først færdigt i 2026.
Foto: Region Nordjylland

Vinterhjælp hjælper ikke byggeriet 

Michael Jørgensen kan se, at det lige nu særligt er typhusvirksomheder, der mærker en opbremsning, men det er først fra det nye år, at de tilknyttede håndværkere kommer til at mangle ordrer derfra. 

- Man forventer, at branchen vil opleve en tilbagegang på 10-15 procent, men det er svært at sige, mener Michael Jørgensen. 

Branchen har ikke glæde af de afgiftsnedsættelser, som et flertal i folketinget har vedtaget som en vinterhjælp til danskerne. Det eneste, der kan hjælpe byggebranchen, når krisen for alvor begynder at kradse, er at kigge på inflationen, mener formanden. 

- Man skal arbejde med at finde løsninger, der kan afbøde inflationen. Det hele må ikke gå alt for meget i stå, og jeg håber ikke, at det ender med at blive så voldsomt for os, siger Michael Jørgensen. 

Han tror, at det lige nu handler om, at den enkelte virksomhed sørger for at forberede sig bedst muligt på en nedgangstid. 


Seneste nyt

fra Nordjylland