Ingen penge til bedre bredbånd: - Det er dybt skuffende

I regeringens finanslovsudspil er der ikke sat penge af til bredbåndspuljen, der skal sikre hurtigt internet i yderområder. Det får nu politikere og Landdistrikternes Fællesråd til at kritisere udspillet.

Det møder kritik fra flere kanter, at regeringen ikke har afsat penge til bredbåndspuljen i det finanslovsudspil, som finansminister, Nicolai Wammen (Socialdemokratiet), præsenterede i går.

Det er blandt andet hos Landdistrikternes Fællesråd, at man ser bekymret på udeladelsen af bredbåndspuljen.

- Det er jo dybt skuffende og voldsomt bekymrende. For de landdistrikter, hvor behovet er allerstørst, er det jo en katastrofe, siger formand, Steffen Damsgaard.

quote Coronasituationen har vist, at det er blevet endnu vigtigere, at man kan arbejde hjemmefra

Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd

Bredbåndspuljen blev oprettet af den tidligere regering i 2016 for at sikre, at yderområderne kan få en hurtig internetforbindelse.

- Bredbåndsselskaberne kommer jo ikke ud i de her yderområder af sig selv, for det kan ikke betale sig for dem. Derfor er det vigtig, at staten er med til at finansiere det, siger han.

Steffen Damsgaard mener desuden, at coronakrisen har vist, hvor vigtigt det er med hurtigt internet, da mange har skullet arbejde hjemmefra, holde videomøder eller modtage fjernundervisning.

S: Ikke en nedprioritering

Netop coronasituationen var det altoverskyggende tema i regeringens finanslovsudspil. I en såkaldt ”corona-krigskasse” vil regeringen afsætte 9,2 milliarder kroner, der skal gå til yderligere tiltag for at håndtere coronakrisen.

- Det er jo tydeligt for enhver, at vi nu har haft en krise i mere end et halvt år, hvor der har været ekstraordinært mange udgifter til bekæmpelsen af coronaen og de afledte følger. Det vil fortsætte næste år, og derfor har vi afsat et stort beløb til det. Derfor har vi måttet prioritere det, siger Bjarne Laustsen (Socialdemokratiet), som er medlem af klima-, energi- og forsyningsudvalget.

Steffen Damsgaard kan godt se det fornuftige i at sætte penge af til at redde virksomheder, men det mener han også, at bredbåndspuljen kan bidrage til.

- Det er jo fornuftigt, men coronasituationen har vist, at det er blevet endnu vigtigere, at man kan arbejde hjemmefra, så bredbåndspuljen er jo netop aktuel også i den sammenhæng, siger han.

Bjarne Laustsen mener dog ikke, at man nedprioriterer bredbånd i yderområderne.

- Vi har ikke nedprioriteret bredbåndspuljen, vi har bare ikke prioriteret at sætte pengene af på finanslovsudspillet. Vi har prioriteret at sætte penge af til den coronaindsats, der skal til for at redde jobs og virksomheder. Det være sig lønkompensation og hjælpepakker, siger Bjarne Laustsen.

DF: Det er en forhandlingstaktik 

Der skal nu være forhandlinger om finansloven, og her vil Dansk Folkeparti kæmpe for, at bredåndspuljen kommer på den endelige finanslov.

- Jeg er noget overrasket over, det ikke er på regeringens finanslovudspil. Når man tænker på, at vi befinder os i en coronatid, hvor folk er dybt afhængige af hurtigt internet. Så i Dansk Folkeparti vil vi kæmpe for, at det kommer med i finansloven, for det her er helt uspiseligt, siger Mette Hjermind Dencker, forbrugerordfører i Dansk Folkeparti.

Hun mistænker desuden regeringen for bevidst at have udeladt bredbåndspuljen fra finanslovsudspillet.

- Det er en forhandlingstaktik, som man ser fra regeringer uanset farve. Man udelader bevidst noget, så de andre partier bruger en masse krudt på at få forhandlet det med i den endelige finanslov, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland