02:15

Foto: Per Frank Paulsen (Arkiv)

1 af 2

Jobpatruljen undersøger de unges arbejdsforhold

Når unge under 18 år er på arbejdsmarkedet, gælder der særlige regler. Eksempelvis må de ikke arbejde før klokken 6.

Sommerferien bliver for mange af d unge nordjyders vedkomne brugt på at tjene penge - og det er ikke alle steder, hvor de unge arbejder under ordentlige forhold. Det tjekker fagforeningernes jobpatrulje op på.

De er 20 frivillige der i denne uge og næste uge tager rundt i Nordjylland. Her besøger de regionens arbejdspladser med ungarbejder og tjekker, at de unge arbejder under de forhold, som de har krav på.

- Formålet er at få kortlagt de unge fritidsjobberes arbejdsvilkår i sommerlandet. Vi får set, hvad der foregår derude og får nogle rigtig gode snakke med både de unge og arbejdsgiverne. Og så får vi mulighed for at give nogle gode råd og vejlede, siger jobpatruljens lokalkoordinator i Nordjylland Mads Guldhammer.

Selvom de tager ud, og nogle gange møder nogle forhold, der ikke er okay, har de ikke myndighed til at gøre noget synderligt. Det eneste de kan gøre er at indberette tilfældene.

- Jobpatruljen er ikke nogen kontrolmyndighed. Vores redskab er dialogen, og den tager vi rigtig gerne med arbejdsgivere, som ønsker det. Desværre er der nogle, der ikke gør det, og det er som regel dem, der ikke har rent mel i posen. Vi gør os de notater og observationer, vi har mulighed for, og så indberetter vi det til den pågældende fagforening, som arbejdspladsen hører under, siger han.

- Vi kan se, at det virker. Hvis vi kigger på sidste år, hvor der var nogle tilfælde, der skulle følges op på, så er der mange af dem, hvor det er blevet meget bedre i år, siger Simone Strandsbjerg, der er frivillig jobpatruljeaktivist.

Hvis du er i tvivl om dine rettigheder som ungarbejder, så tjek dem på Jobpatruljens hjemmeside her.