Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Julen var fyldt med overtro og uhyggelige væsner

Advarsel: Hvis du vil bevare din gode julestemning, skal du ikke læse historien i bunden.

Julefreden sænker sig over Nordjylland, og forventningens glæde mærkes fra spændte børnestemmer, mens julemaden velduftende forberedes til tonerne af ’Last Christmas’.

Omtrent sådan kan juleaftensdag beskrives i mange hjem.

Og så er det faktisk her, du skal stoppe med at læse, hvis du ikke vil have ødelagt den gode julestemning.

Nu skal du nemlig i stedet forestille dig, at tonearten til ’Last Christmas’ skifter fra dur til mol, julemaden begynder at lugte brændt, alle pakkerne bliver bløde, juletræet taber sine nåle og børnene begynder at græde.

Før i tiden var julen nemlig mørkere. Både i direkte og overført betydning.

Museumsinspektør Inger Kirstine Bladt har holdt foredrag om 'julemørket' og julens overtro. Foto: Michael Guldbrandt

Mørk, mørkere, mørkest

- Hygge og uhygge er hinandens modsætninger, men de hænger også sammen, siger Inger Kirstine Bladt, der er Museumsinspektør på Aalborg Historiske Museum.

Traditionelt er julen tilbage fra bronzealderen en fejring af lysets tilbagekomst. Lyset er med til at jage mørket på flugt, så derfor tændte man mange lys, fortæller hun.

- Det var nødvendigt at tænde blus for at holde det onde borte.

Man skal lære at gøre det uhyggelige hyggeligt.

Mikkel Egelund, spøgelsesjæger, pædagog og far

Man skal ikke mange årtier tilbage før en almen lyskilde som en gadelampe ikke var noget man så i de mindre byer.

Det var altså mørkt. Meget mørkt.

Maleriet 'Nissen i Tirup fodrer den hvide hoppe' fra 1842. Statens Museum for Kunst. Foto: Andreas Flinch 1813 – 1872 Johan Thomas Lundbye (efter forlæg af) 1818 – 1848

- Og vi ved inderst inde godt, at mørke og underverdenen og dens væsner hører sammen. Nætterne omkring jul er årets længste, og da gespenster og ånder føler sig tryggest i mørke, så er det også den tid, hvor det traditionelt har spøgt mest, siger Inger Kirstine Bladt.

- Uhyggelige historier er vigtige

I podcast-serien ’Er Der Nogen? Podcast’ fortæller Mikkel Egelund og Nicolai Sund hinanden uhyggelige sagn og myter om overtro og spøgelser.

Det har de gjort i tre sæsoner nu. Og igen i år har de udgivet en julespecial, som også denne gang tager lytterne med tilbage til julen i de 'gode' gamle dage:

- De unge karle, der boede rundt omkring på gårdene, arbejdede hele året rundt. De havde fri juleaften og benyttede lejligheden til at lave skæg og ballade. De klædte sig ud og rendte rundt til gårdene for at skræmme børnene. Bagtanken var at blive inviteret og beværtet, fortæller Nicolai Sund i podcasten, der er udkommet juleaftensdag.

De to spøgelsesjægere, der til dagligt begge arbejder som pædagoger og begge er familiefædre, mener netop, at det er vigtigt at fortælle børn uhyggelige historier.

- Mine børn kan godt lide at få uhyggelige historier, og de bliver ikke så nemt skæmte. Det er lige så sundt at blive bange, som det er at blive glad. Du skal bare lære at håndtere det, siger Nicolai Sund.

- Og dermed bliver du robust, fortsætter Mikkel Egelund, der dog også påpeger, at man skal starte med uhyggelige historier af en mild karakter.

- Man skal lære at gøre det uhyggelige hyggeligt.

Og det er netop missionen med deres podcast.

12 eksempler på overtro til jul

1. Julebukken var oprindelig en uhyggelig "bussemand", der tog små børn hvis den ikke fik lov at smage juleøl, dram og julegrød.

2. Markredskaber blev sat ind, så ikke den evigt vandrende jøde Ahasverus satte sig på dem (han ville ikke lade Jesus hvile sig på sin dørtærskel på vej til Golgatha).

3. Knive i dørtærsklerne skulle holde alt ondt borte.

4. Man sørgede for ekstra godt til dyrene og vætterne (datidens nisser).

5. Alt arbejde var bandlyst. Hvis man f.eks. syede risikerede man at få en bullen finger.

6. Intet måtte dreje rundt i julen.

7. Det gav uheld at bære julen ud (at have gæster, uden at de indtog noget). Man satte også mad og drikke frem til de døde. Derfor stod der mad fremme hele julen.

8. Bønder lod stykker af julebrødet ligge fremme i stuen julenat, så det sugede kraften af den hellige juletid til sig. Ved forårspløjningen blev det pløjet ned i jorden som "en magisk kunstgødning".

9. Der gik en historie om 'Kong Volmers vilde ridt'. Den gik på, at man kunne høre hunde og jagthorn fra himlen. Det betød, at Kong Volmer var på jagt med sine jøgere. Derfor skulle man holde sig inde 23. december til helligtrekongersdag, gemme juleøllet og lukke begge porte – ellers blev man revet med op i himlen af jægerne. Fænomenet var særligt tydeligt omkring Aalborg. En pige, der blev revet med kastede året efter sit sølvbælte ned til familie, da de fór over hendes gård igen. Så vidste familien, hvad der var sket med hend eåret forinden.

10. To julelys skulle brænde hele natten. Desuden blev tøj og penge sat frem, så det kunne nyde godt af julelysenes hellige skær.

11. Kiggede man ind af vinduerne udefra, og en fra juleselskabet ikke havde noget hoved, ville denne person dø det kommende år.

12. Julefred skulle sluttes med rotter, mus, bjørne og ulve, ellers fik de magt. 21. december startede julefreden, og da kunne man opsige dem, men det skulle foregå høfligt.

Kilde: Aalborg Historiske Museum, Nordjyske Museer. 

Julemandens ubehagelige sidekick

Selvom man i dag kan komme til at føle ubehag efter indtag af rigelige mængder andesteg og sovs, var det en anden slags ubehag, der fulgte med julen tilbage i 1800-tallet.

- Ved højtider er der tit ekstra meget spøgeri. Man har siddet inde i stuen med et enkelt vokslys tændt, mens karlene har fortalt historierne. Julen er god at binde historierne an på, fordi der er noget magisk over den, siger museumsinspektør Inger Kirstine Bladt.

To leende nisser fra 1890. Statens Museum for Kunst. Foto: Waldemar Bøhme 1848 – 1926 Erik Werenskiold (efter forlæg af) 1855 – 1938

Og så gav de skræmmende fortællinger også de unge mænd en god undskyldning for at sidde lidt tæt med og passe på de unge piger, fortæller hun.

Hvis man går ud i stalden julenat, kan man høre dyrene tale. De taler hebraisk, så man kan ikke forstå, hvad de siger. Man skal ikke gøre det. Fordi det hævner sig. En karl gjorde det engang, og han blev efterfølgende stum.

Gammel, overtroisk julehistorie

Mikkel Egelund og Nicolai Sund snakker i podcasten også om en helt særlig julefigur, der er blevet noget mildere med alderen:

- Julemanden har engang været en anden, mindre venlig type, hvor han gav slik med den ene hånd og stokkeprygl med den anden hånd, fortæller Mikkel Egelund.

Længere nede i Europa har Julemanden haft et sidekick – Krampus – som er halv buk. Han har så taget sig af de uartige børn med prygl, mens julemanden har taget sig af de artige med gaver.

I flere lande er figuren Krampus en fast del af juletraditionen. Her er det fra et optog i Slovenien. Også Tyskland har Krampus'er i gaden årligt. Foto: Jure Makovec/AFP/Ritzau Scanpix

Nissen var heller ikke den hyggelige fætter, vi kender fra TV-julekalenderen. Til gengæld mindede den heller ikke om fortolkningen i den nye, danske Netflix-serie ’Nisser’.

Nisserne var også kendt som ’gårdboer’, der hjalp til på gården. De kom fra de gravhøje, man mente, at dem, der tidligere havde grundlagt gården, var begravet i. Og dermed var de forfædrenes ånder, fortæller museumsinspektør Inger Kirstine bladt:

- I hedensk tid ofrede man til ånderne, senere ofrede man til gårdboen, og der er en direkte tråd til i dag, hvor vi stiller risengrød op på loftet til nissen, siger hun.

Nisser bærer en død muldvarp på en båre. Statens Museum for Kunst. Foto: Waldemar Bøhme 1848 – 1926 Johan Thomas Lundbye (efter forlæg af) 1818 – 1848

De dødes julegudstjeneste

Både Inger Kirstine Bladt, Nicolai Sund og Mikkel Egelund kender til historien om ’De dødes gudstjeneste’. Den er også en del af ’Er Det Nogen? Podcast’s julespecial.

Hvis din julestemning endnu ikke har sluppet helt, kan du læse historien herunder – eller lytte til den i podcasten.

Podcasten kan også ses som video-podcast.

Glædelig, uhyggelig jul. 

De dødes julegudstjeneste

På en gård ved Vokslev Kirke var karlen en tidlig julemorgen ude for at fodre hestene. Da han opdagede, at der lød sang ovre fra kirken, skyndte han sig ind for at hente konen i huset. Hun satte sig på en kirkebænk ved siden af en anden kone, som hun havde været gode venner med, men som var død for mange år siden. Hun genkendte mange andre i kirken, men de var alle sammen døde.

Hendes døde veninde sagde, at hun skulle skynde sig ud igen, og hvis der var noget der rev i hendes kåbe, skulle hun lade den falde. Og så måtte hun love, at hvis hun slap levende hjem, så skulle hun betale fire skilling, som den døde kone skyldte sin nabo.

Den levende kone skyndte sig ud, og da der i kirkedøren blev revet i kåben, lod hun den falde.

Senere om morgenen, da det var tid for de levendes gudstjeneste, lå kåben udenfor kirkedøren i stumper og stykker. Konen betalte de fire skilling, som hun havde lovet.


Foto: Hotel Aahøj

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er for gæsternes skyld, at der nu er regler.

Kamilla Vinter Hoffmann har valgt en ny retning for sit hotel i Sæby. Men hun er lidt spændt på, hvordan det mon bliver modtaget.

Hun har nemlig besluttet, at Hotel Aahøj fra nu af indfører nøgen-fredag i hotellets saunaretreat. Det betyder, at man er nøgen i saunaen, nøgen under koldtvandsspanden og nøgen, når man bader i åen.

- Det bliver spændende at se, om det her tiltag åbner for en hel ny målgruppe. For på den her måde åbner jeg for det tyske marked, for ingen tyskere benytter en sauna med badetøj, siger hotelindehaveren.

Men det er dog ikke for tyskernes skyld, at hun har valgt at indføre dagen.

Kamilla Vinther Hoffmann er ikke bleg for selv at hoppe i åen, selvom det er vinter. Foto: Hotel Aahøj

Nøgne mennesker i baren

Hun har valgt at indføre dagen, fordi der blandt gæster har været forvirring omkring, hvorvidt man skulle have badetøj på eller ej. Nogle har gjort det ene og andre andet.

- Jeg havde en gruppe, som havde booket hele hotellet. Alle kom ind i restauranten helt nøgne for at bestille en drink, de kunne få med ind i saunaen, fortæller Kamilla Vinter Hoffmann.

Hun skulle lige tænke over, hvor hun skulle kigge hen, da hun lavede drinks til de nøgne gæster. Men episoden gav anledning til eftertanke - og ændringer i den måde, hun driver hotellet på, når det ikke er hele hotellet, der er booket.

- Jeg kan jo ikke have halvdelen af gæsterne til at rende rundt nøgne, og den anden halvdel til at rynke på næsen. Og jeg skal ikke lave regler om, at folk skal have badetøj på for min skyld, så jeg tror, det er en god idé, at der er regler for det, mener hun.

Den eneste regel, der er i saunaen, er, at man skal sidde på et håndklæde for at passe på saunaen.

Hvis det bliver en succes, og gæsterne tager godt imod det nye tiltag, regner hun med også at indføre nøgen-tirsdag.

Hotel Aahøj

Hotel Aahøj er et mindre hotel med 10 dobbeltværelser og en luksuslejlighed. Når der er fyldt op, kan hotellet rumme 26 gæster.

Saunaen er en tønde, der kan rumme 8-10 gæster.

Har man booket overnatning, får man udleveret badekåbe, håndklæde og slippers - og er man på hotellet en fredag men ønsker ikke at være nøgen, kan man blot benytte området lørdag i stedet for.


Vindstød af orkanstyrke skræmmer ikke: - Vi er vant til blæst

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det kan være en god idé at sikre sin julepynt inden aftenens blæsevejr.

I landets nordligste kommuner har TV 2 Vejret udsendt et varsel om vindstød af orkanstyrke fra klokken 21 søndag aften og frem til mandag morgen klokken 6.

Det er det absolut højeste trin på Beaufortskalen, der inddeler vindens hastigheder i 12 trin. Orkan er det højeste med vind på 32 meter i sekundet. Det svarer til 117 kilometer i timen. Når det blæser så meget, kan det forårsage skader på bygninger.

Dagens varsling er dog ikke noget, der har givet anledning til at panderynker hos Nordjyllands Beredskab.

- Vi gør ikke noget særligt, vi følger blot situationen. For vi er vant til, at det blæser heroppe, og nordjyderne er gode til at sikre alt fra trampoliner til julepynt, lyder det fra Diana Sørensen, der er direktør ved Nordjyllands Beredskab.

Julepynten sat fast med wirer

De vilde vindstød kommer på et tidspunkt, hvor gaderne i byerne er fyldt op med ting og sager, der skal sikre den gode stemning. For eksempel den lysende julepynt, som man finder i mange handelsbyer.

Og derfor giver blæsten da også handelschefen i Frederikshavn, Dan Kobberup, grund til at holde ekstra øje med de mange lys.

- Det er sat op efter alle kunstens regler af fagfolk, og de store ting er sat fast med wirer, forklarer han.

Så du er ikke nervøs for vindstød af orkanstyrke?

- Jo, det er jo ikke lige det, vi ønsker i december. Så hellere sne og frost, siger han.

Vejrforholdene betyder desuden også, at flere færgeafgange til og fra Hirtshals er aflyst. Det er også netop ud for Hirtshals og Skagen, at bølgerne bliver højest. Ifølge DMI bliver det fem til otte meters bølger, når det er værst. Som det fremgår af billedet herunder, er det primært langs vestkysten, at der kommer høje bølger.

Foto: DMI

Dertil kommer det, at vejret giver en øget vandstand langs veskysten både i Nordjylland og på Læsø. Omkring klokken 5 mandag morgen, kan den ifølge DMI's radar være forhøjet med op til 120 centimeter.

En lille formaning

Selvom Diana Sørensen er glad for, at nordjyderne oftest er gode til at sikre deres hjem inden blæsevejr, vil hun alligevel gerne komme med en opfordring til borgere i Hjørring og Frederikshavn Kommune inden søndag aften:

- Gå lige en tur i haven og se efter, om alt kan tåle vejret. Tjek, om der er en stor gren, der kan falde ned og ødelægge dit eller naboens skur eller drivhus, siger hun og tilføjer:

- Og har man julepynt hængt op udenfor, så tjek, at det sidder godt fast og ikke kan rive noget med ned.


Den travleste tid: Det vælter ind med kunder hos Jesper

Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Denne weekend er en af de største for juletræssælgeren. Næste weekend er lidt af en joker.

Weekenden bliver for mange brugt på at slappe af og ordne de praktiske ting i hjemmet, inden en ny uge begynder. Men sådan er det ikke hos Jesper Tøttrup på Mellemgård.

Han har rygende travlt denne weekend. For han sælger juletræer, og det er netop denne weekend, at forventer at handle allermest.

- Lørdag solgte jeg 120 træer, og normalt er det sådan, at lørdag er en indikation på, hvordan søndagen bliver. Søndag er altid større og de seneste år har jeg solgt det dobbelte om søndagen, siger Jesper Tøttrup, mens han går rundt i plantagen.

Da TV2 Nord fanger ham på telefon søndag formiddag, er der allerede fyldt med folk, der er ude for at finde det perfekte juletræ.

Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord

Usikker på udfaldet af næste weekend

Juletræssælgeren havde egentlig frygtet at søndagens dårlige vejr, ville skræmme kunderne væk, men det er der altså intet, der tyder på. Der er også nok at lave for børnefamilierne - for foruden at fælde juletræer, er der en lille butik med julepynt og dekorationer, et krearum til børn og selvfølgelig mulighed for at spise æbleskiver og drikke varm kakao.

- Vi tager en god pris for vores træer, men vi går også op i, at vi giver folk en god oplevelse, siger han.

Prisen for et af hans juletræer er 170 kroner per meter, det bliver altså typisk 330-340 kroner for et træ. Og han sælger både Normannsgran, rødgran og Nobelis.

Det er netop nu - i de to sidste weekender inden jul, at han plejer at sælge mest.

Alligevel er han en smule usikker på næste weekend.

- Det er så tæt op ad jul, så jeg ved ikke helt, hvad jeg skal forvente. Men jeg har hørt de andre juletræsproducenter ad og flere af dem forventer en stor weekend alligevel, forklarer han.

Over hele sæsonen sælger han mellem 1200-1500 træer. Indtil videre sælger han hvert år flere træer end det forrige.


Patienter skal vente i månedsvis på hjælp: - De har simpelthen så ondt

Foto: Jakob Fenger / TV MIDTVEST

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Patienter i Thy og på Mors med kroniske lidelser risikerer at skulle vente i månedsvis på at blive røntgenfotograferet eller scannet.

Ventetider på op mod fem måneder for en røntgenundersøgelse eller scanning er helt uacceptabelt.

Så kontant er udmeldingen fra Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, efter hun er blevet gjort bekendt med meget lange ventetider for foreningens 800 medlemmer i Thy og på Mors.

En stor del af dem er frustrerede over, at de må vente mange måneder, hvis de skal røntgenfotograferes eller scannes. Det fortæller kredsformand Lone Pedersen fra Koldby.

- I så lang en periode kan der ske en stor forværring af deres sygdom, hvis ikke de kommer hurtigt afsted, siger Lone Pedersen.

Ud af regionen

I stedet for undersøgelser på Aalborg Universitetshospital i Thisted bliver de gigtsyge henvist til blandt andet Skive og Holstebro. Dermed skal de køre ud af regionen.

- Jeg har kendskab til medlemmer, der bor i Hanstholm, og som siger nej til at køre til Skive eller Holstebro. De har simpelthen ikke kræfter til at sidde i en bus eller en bil, og må vente fem måneder på røntgen i Thisted, fortsætter Lone Pedersen.

Gigtpatienterne i Thy og Mors har mødt udfordringen over en længere periode, og det belaster i høj grad deres psyke, siger kredsformanden.

- Det betyder, at deres sociale liv går i stå. De kan ikke komme ud blandt andre mennesker, fordi de simpelthen har så ondt, samtidig med at de bliver kede af, at de ikke kan blive behandlet, siger hun.

Generelt er der på landsplan lange ventetider på røntgen og scanning. Men Region Nordjylland skiller sig ud, mener Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind.

- Ventetider på en røntgenundersøgelse på op til et halvt år er jo bare starten af et behandlingsforløb. Det vil sige, at Region Nordjylland er langt, langt fra at overholde behandlingsgarantien. Og det er helt uacceptabelt set fra patientens perspektiv, siger direktøren.

Formanden for det ansvarlige politiske udvalg i den Region Nordjylland, Lina Hundebøll Jespersen fra Venstre, er også langt fra tilfreds med situationen.

- Selvom vi ved, at området er hårdt belastet, så ved vi godt, at borgerne i Thy og på Mors har langt til behandling, så det er vigtigt, at vi forfølger det her, siger udvalgsformanden.

Hvad kan I gøre politisk for at komme de frustrerede gigtpatienter i møde?

- Vi kan blive ved med at sætte fokus på det og forfølge, at ventetiderne bliver sat ned, siger Lena Hundebøll Jespersen.

Ikke begejstret 

Et andet regionsrådsmedlem, Anny Winther fra Venstre, er heller ikke begejstret for de dystre tal.

- Jeg synes, der er noget vi skal have hanket op i. Derfor vil jeg stille spørgsmål til regionsrådet, så vi kan få opklaret, hvad der er årsagen til de lange ventelister, siger hun til TV MIDTVEST.

Og kredsformanden for Gigtforeningen Thy-Mors synes kun det kan gå for langsomt med at få de månedlange ventelister bragt ned.

- Det kan føre til en menneskelig tragedie, at man ikke bliver behandlet indenfor den tid, det skal være, siger Lone Pedersen.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

AaB’s Kasper Jørgensen har aldrig lagt skjul på, at han hader at spille kamp på kunstgræsbaner.

Især på Silkeborgs kunstgræsbane, som går for at være den 'hurtigste' i Danmark.

Og efter AaB’s 1-1 kamp på selvsamme bane tilbage i oktober måned sagde samme Kasper Jørgensen lige efter kampen, at 'det er noget lort at spille på'.

Men Kasper Jørgensen må dog finde sig i lige nu at træne på AaBs nyanlagte kunstgræsbane på anlægget i Øster Uttrup, da græsbanerne er lukket ned for i år - men det er han helt indforstået med.

Og for en uge siden var Kasper Jørgensen og AaB tilbage på Danmarks hurtigste bane i Silkeborg, hvor de spillede 2-2 i den første af to kvartfinaler i dette års pokalturnering.

Mandag klokken 19.00 spilles returkampen på Aalborg Portland Parks grønsvær, og det glæder Kasper Jørgensen sig til. Først og fremmest, fordi kampen er på græs, og det, mener Kasper Jørgensen, er en klar fordel for AaB, fordi Silkeborg ikke kan få gang i deres hurtige kombinationsspil, som de er kendt for på kunstgræsbanen i Silkeborg. 

Brændte selv

På spørgsmålet om man helt burde forbyde at spille 3F superligakampe på kunstgræs, trækker Kasper Jørgensen på smilebåndet.

- Det skal jeg ikke kloge mig på, men jeg er klart mere til græs end kunst. 

Mandag gælder det en plads i semifinalen, hvor der skal findes en vinder.

Ultimativt kan kampen ende i en straffesparkskonkurrence, og derfor sluttede gårsdagens træning med intern straffesparks konkurrence, som træner Menno Van Dam bad os om ikke at filme.

Man skulle jo nødig afsløre, hvilke fem spillere der i givet fald skal sparke for hjemmeholdet.

Om det var kunstgræsbanens skyld, at netop Kasper Jørgensen misbrugte sit spark, da han til stor morskab for de øvrige spillere gled og sparkede bolden langt over målet, skal vi lade være usagt. 

Vinderen af mandagens kvartfinale går videre til en semifinale, som først spilles i 2025. Selve finalen spilles Kristi Himmelfartsdag 2025, og ikke i Parken på Nationalstadionet som man plejer. Den er i stedet henlagt til Brøndby Stadion.

Mandagens kamp kan ses direkte på Viaplay.