LIGE NU:

Kan man blive smidt ud for at ryge? Se reglerne for lejemarkedet

Selvom en lejer ryger i sin lejebolig, hvor der er et forbud mod at ryge, så kræver det meget, før en udlejer kan opsige lejekontrakten.

Kan man blive smidt ud af sin lejebolig, hvis man vælger at ryge i den, selvom at der står i kontrakten, at man ikke må?

Det korte svar er ja, men det er mere kompliceret end som så.

En udlejer har meget begrænsede muligheder for at opsige et lejemål. Udlejeren har kun de opsigelsesgrunde, der er fastsat i lejelovgivningen. Det drejer sig blandt andet om ubetalt leje og tilsidesættelse af god skik og orden. Netop rygning indgår i den sidste kategori, der handler om god skik og orden.

- Der skal rigtig meget til, for at det er en så stor misligholdelse, at det kan føre til ophævelse af kontrakten. I hvert fald skal der være et langt forspil med problemer og mange påtaler og klager fra naboer. Så det er ikke sådan, at en udlejer har mulighed for at opsige, bare fordi udlejeren har set en ryge i sin lejlighed en gang, fortæller lektor i lejeret ved Aalborg Universitet Louise Faber.

Så man kan ikke blive smidt ud af sin lejlighed, fordi man er blevet set ryge indenfor én gang?

- Et enkeltstående tilfælde er ikke nok og heller ikke enkeltstående tilfælde med store mellemrum, siger Louise Faber.

Reglerne for forbud mod rygning i lejeboliger er således, at man kun kan få skrevet forbuddet ind i en lejekontrakt, hvis både lejer og udlejer er enige om det. Selv hvis der skulle være en stor misligholdelse i aftalen om rygeforbud, så er det omstændigt at blive opsagt.

- Opsigelsen skal være rimelig ud fra begge parters forhold, og der er det et stort indgreb at sige til folk, at de mister deres bolig – så der skal ganske meget til, siger Louise Faber.

For 50 år siden var vores syn på rygning meget anderledes, end det er i dag. Derfor er det også muligt, at vores syn til røg og røglugt kan ændre sig i fremtiden.

- Tidligere var rygning mere almindeligt, og der har vi flyttet os. Det kan være, at vi også gør det i forhold til, hvornår man synes, at det er graverende, at man ryger indenfor i en lejlighed. Det kan være, at det fremover bliver opfattet mere misligholdende, end det gør lige nu, siger Louise Faber.

20210114-143405-L-1920x1277we

Nej til overenskomst: Nordjyske patienter berørt af konflikt får direkte besked

80_percent

play Fornuftigt med en næsten normal sommer

Bankfusion

Vil være Danmarks største: Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel ønsker at fusionere

Mundbind

Nu kan vi puste ud: Mundbind er næsten udfaset fra i dag

20210114-143405-L-1920x1277we

Nej til overenskomst: Nordjyske patienter berørt af konflikt får direkte besked

80_percent

play Fornuftigt med en næsten normal sommer

Bankfusion

Vil være Danmarks største: Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel ønsker at fusionere

Til forsiden

Til forsiden