LIGE NU:

Kaos og panik under læseprøve

Det var det rene kaos, da Farsø Efterskole for ordblinde skulle afholde afgangseksamen. En fejl i 9.klassernes læseprøve skabte nemlig stor fortvivlelse, fordi eleverne ikke kunne bruge deres ellers godkendte hjælpeprogram.

Der var ikke meget hjælp at hente - hverken for Farsø Efterskoles 9.klasser eller resten af landets ordblinde afgangselever i det program, de ellers af

Undervisningsministeriet har fået lov at bruge til en eksamen.

Der var nemlig en fejl i programmet, der skal læse og ord op for eleverne. Uden det værktøj, var det stort set umuligt for dem at løse opgaverne.

- Man panikkede ret meget, og man bliver stresset, fordi det er jo klart, når det ikke fungerer, så tænker man, hvad er det, jeg skal gøre nu. Det er ikke fedt at dumpe på noget, bare fordi det ikke fungerer. Ellers ville jeg jo godt kunne bestå. Det er ikke i orden, siger Christian Kjærsgaard fra 9. klasse.

På efterskolen fik lærerne pludselig travlt med at forsøge at hjælpe de fortvivlede elever.

- Det er jo deres hjælpemiddel, det er jo deres værktøj, som de lige pludselig ikke kan bruge, fordi der er en fejl i den her prøve. Der var faktisk nogen, der blev kede af det og begyndte at græde, og det gør ondt at se, at der er nogen, der reagerer på den her måde, for vi prøver netop at få dem til at tro på, at det kan de godt det her, siger lærer på skolen Gitte Iversen.

- De får helt sikkert en lavere karakter. Når det ikke virkede, deres læseprøve, så får de en lavere karakter. Det kan så betyde, at de ikke får 02, og det kan så betyder, at de ikke bliver optaget på erhvervsuddannelsen, siger Lone Primdal, forstander

Derfor har Lone Primdal sendt en mail til undervisningsminister Christine Antorini.

- Det er mit håb, at der kommer en undskyldning ud og at der kommer en vejledning til dem, der skal rette de her opgaver om, at det ikke tæller, at de ikke kunne åbne deres program, siger Lone Primdal.

Undervisningsministeriet har søndag eftermiddag sagt til TV2 Nord, at de mandag informerer alle skoleledere om, at der er mulighed for en omprøve i både læse - og retskrivningsprøven, for de, der har behov for det.