Kedelig rekord: Flest nordjyder har dysreguleret diabetes
Der er store geografiske forskelle på, hvor godt danskerne diabetes er reguleret. Det skal laves om, mener forening.
Diabetesforeningen vil have nationale handleplaner, der sikrer, at alle diabetikere får den samme behandling.
For en ny analyse af selv samme forening viser nemlig, at der er store geografiske forskelle på, hvor mange, der lever med dysreguleret diabetes. Og et af de steder, det står værst til, er i Nordjylland.
I Nordjylland har 27,1 procent af befolkningen med type 1-diabetes en dysreguleret diabetes. Dermed har de seks gange større risiko for at få livsfarlige følgesygdomme som eksempelvis hjertekarsygdomme eller nervebetændelse.
- Vi ved ikke, om det er fordi, man er dårligere til at behandle eller henvise til et diabetescenter i Nordjylland. Vi har bare trukket tallene, og kan konstatere, at sådan ser det ud, lyder det fra Tanja Thybo, der er forskningschef i Diabetesforeningen. Hun tilføjer:
- Og det er underligt, at Nordjylland ligger så meget dårligere end de andre regioner.
I både Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt og Mariagerfjord Kommune lever over ni procent med dysreguleret type 2-diabetes. Landsgennemsnittet ligger på 7,7.
- De store forskelle i behandlingen for mennesker med diabetes giver dårlig livskvalitet for mange og fører samtidig til brug af flere ressourcer i sundhedsvæsenet. Den slags forskelle bliver ikke udlignet af vage anbefalinger, som vi hidtil har troet. Derfor er det tid til, at vi i Danmark tager det næste skridt i kampen mod geografisk ulighed i sundhed og gennemfører nationale kvalitetsplaner på de store kroniske sygdomme og lige adgang til behandlingsteknologier uanset postnummer, lyder det fra Claus Richter, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen.