Foto: David Bauer

Klar til et pust? Politiet er klar med alkometre i dag

Traditionen tro, så er julekontrollen sat i gang, mens julefrokostsæsonen er over os.

I takt med at julepynten bliver hængt op, og sild og snaps kommer på bordene, så kommer politiet også ud med alkometerne klar til kontrol. For det hører sig til julefrokostsæsonen, at politiet er ekstra opmærksomme på spritbilister. Og det er der god grund til.

I de seneste fire år er der i Nordjylland 23 dræbt i uheld, hvor alkohol var årsagen til ulykken. Og en spirituspåvirket fører bag rettet har også været skyld i at 138 personer er kommet til skade i trafikken. 
 

Fakta:

• 9 ud af 10 spritbilister er mænd.
• Der er flest unge og midaldrende spritbilister.
• Spritulykker sker oftest fredag, lørdag og søndag aften eller nat.
• De fleste spritulykker er eneulykker.
• Det er typisk biler eller knallerter, der er involveret i spritulykker.
• To ud af tre af de dræbte i spritulykker er spritbilisterne selv.

- Hvert år sker der tragiske ulykker, hvor bilister kører galt, fordi de har drukket eller taget euforiserende stoffer. Derfor prioriterer vi højt at lave sprit- og narkokontroller, og i de kommende uger vil vi tjekke et meget stort antal bilister i hele landet. Formålet er at få alle sikkert hjem, siger fungerende centerchef Arne Martinsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Rådet for Sikker Trafik lancerer også en kampagne, der skal give modet til at sige fra over for folk, der har tænkt sig at køre hjem med øl og snaps inden for vesten. Kampagnen hedder ”Klar til et lille pust?”, og går ud på, at man skal planlægge hjemturen inden man tager afsted til en festlig aften. 

- Mange har svært ved at vurdere, om de har drukket for meget til at køre. Derfor er det vigtigt, at omgivelserne husker at blande sig, når for eksempel en kammerat eller kollega vil sætte sig bag rattet efter at have drukket. Tilbyd at ringe efter en taxa eller overnatning. Meget mere kræver det ikke, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Spritkontrollen fortsætter frem til jul.