Aalborgs borgmester Henning G Jensen har indrømmet, at konen har rejst med ham på kommunens regning.

Kommunal-politikere rejser på kanten af loven

Det ser ulovligt ud, når kommunalpolitikere tager deres ægtefælle med på rejser på skatteborgernes regning. Det vurderer professor i strafferet Lars Bo Langsted, Aalborg Universitet.

Når kommunalpolitikerne i Aalborg Kommune tager deres ægtefæller med på rejser for borgernes penge, så kan det være i strid med loven. Det mener professor i strafferet Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet. Det skal nemlig gavne borgerne, at politikerne bruger kommunens penge, og det kan være tvivlsomt, hvad borgerne får ud af, at politikerne har deres ægtefæller med.

- Udgangspunktet er, at man ikke må have sin ægtefælle med, når man rejser på kommunens regning. Ifølge lovgivningen skal borgerne få noget ud af brugen af pengene, siger Lars Bo Langsted til Radio24syv.

Radio24syv afslørede i går, at flere af kommunalpolitikerne i Aalborg har taget deres ægtefæller med på rejser til venskabsbyer på skatteborgernes penge. En del af rejserne var helt uden fagligt indhold.

En af dem, der har været af sted med sin ægtefælle, er Venstres gruppeformand, Mads Sølver Pedersen. Han indrømmer, at Aalborgs borgere ikke har fået noget ud af, at han havde sin kone med til Riga. Han begrunder det med, at det ville se forkert ud, hvis han ikke havde sin kone med. Men det er, ifølge Lars Bo Langsted, ikke nok.

- Det ville sædvanligvis ikke være i orden at bruge borgernes penge på, at ægtefællerne skal med. Man bør i stedet fremstå som det gode eksempel, og kun deltage med dem, der har relevans, mener Lars Bo Langsted

Han siger dog, at der kan være tilfælde, hvor det kan være god idé at tage sin ægtefælle med. Kommunalpolitikernes rejser til udlandet med ægtefællerne har været godkendt af Aalborgs kommunes økonomiudvalg. Men det betyder ikke, at det er lovligt.

- Reglerne i Aalborg kommune kan være forkerte, hvis man generelt må tage sin ægtefælle med. Det er ikke bare i orden, fordi økonomiudvalget har besluttet sig for det, siger Lars Bo Langsted.