Kommuner mangler frivillige
Frivillige er afgørende for integrationen af flygtninge i kommunerne. Men det er svært at finde frivillige nok. Det siger flere nordjyske kommuner i en ny undersøgelse.
Frivillige er afgørende for integrationen af flygtninge i nordjyske kommuner. Men det er svært at finde frivillige nok, viser en undersøgelse fra Røde Kors.
Syv nordjyske kommuner har deltaget i en undersøgelse foretaget af Røde Kors. Her svarer fem kommuner, at de ikke kan skaffe nok frivillige til integrationsområdet.
Ifølge undersøgelsen er de frivillige vigtige, fordi de varetager opgaver, som kommunerne ellers ikke ville løse. Opgaver som øger integrationen.
Nogle af dem, som kommunerne ønsker flere af, er folk som Knud Jørgensen og Erik Thorup fra Brønderslev. I fire år har de drevet et cykelværksted for flygtninge.
- Jeg vil gerne hjælpe til, når man kan lave lidt fornuftigt. Og kan man godt lide det, så er det bare skønt, siger Erik Thorup.
I dag får alle, der får asyl i kommunen, besked om at de kan gå ned til værkstedet og få en cykel, hvis de selv vil være med til at lave den.
- Sådan en normalt mandag, der kommer der en 8-10 stykker. Og vi vil helst heller ikke have flere, for så kan vi ikke nå at få snakket med dem. Idéen er jo også, at de skal lære nogen at kende i byen. Og de kan også lære lidt dansk, for vi snakker primært dansk hernede, siger Knud Jørgensen, der er lokalformand i Røde Kors i Brønderslev.
20-årige Boss Nyandinda er en af dem, der har haft glæde af at komme på cykelværkstedet. Han er fra Congo, og har været i Danmark i fire år. På værkstedet fik han en cykel - og en mulighed for at lære om Danmark.
- Jeg var ny i Danmark. Jeg havde ikke så mange venner, som kunne hjælpe mig med at oversætte dansk til det der sprog, jeg snakker. Og Knud her var hjælpsom, siger Boss Nyandinda, der nu er studerende og bor i Brønderslev.