LIGE NU:

Kommuner svigter deres tilsynspligt

De kommuner der anbringer børn og unge på Solhaven i Farsø svigter deres til tilsynspligt. Det mener opholdsstedets forstander. Han støttes af landets førende ekspert på området.

Flere kommuner med børn og unge, der er anbragt på opholdsstedet Solhaven i Farsø svigter deres tilsynspligt mener Solhavens forstander.

- Vi har børn, der ikke har haft tilsyn i halvandet år. Nogle kender sågar ikke sgasbehandleren i den kommune de kommer fra, siger Søren Virenfeldt, Solhaven.

Det koster kommunerne millioner af kroner, at have børnene anbragt. Alligevel fører de ikke ordentlige tilsyn. Loven siger at kommunerne skal føre tilsyn én gang om året. Solhaven kræver at kommunernes sagsbehandlere kommer forbi 4 gange om året.

- Hvis de ikke kan afse tid til at komme forbi og se om deres børn og unge har det godt, så mener jeg der er tale om svigt, siger Søren Virenfeldt.

Karin Kildedal er lektor i socialogi på Aalborg Universitet og hun bakker kritikken fra Søren Virenfeldt op.

- Der er faktisk opholdssteder og plejefamilier, der slet ingen tilsyn har, siger Karin Kildedal.

Hos Kommunernes Landsforening er man enige i, at det nuværende tilsynsniveau ikke er godt nok.

- Der er ingen vej udenom. Vi skal føre de tilsyn. Det skal vi af hensyn til børnenes tarv, siger Henrik Larsen, (Rad.V.), formand for Børneudvalget i Kommunerns Landsforening.

Søren Virenfeldt vil ikke pege fingre af enkelte kommuner. Han anser problemet for at være generelt.

- Det tjener ikke noget formål at hænge enkelte kommuner ud, for min erfaring siger mig, at alle kommuner på et eller andet tidspunkt har haft for få tilsyn, siger Søren Virenfeldt, Forstander, Solhaven.