Kræftbehandling i tide på det laveste niveau i fire år
Foto: Kommunikation, Aalborg Universitetshospital.
Arkivfoto.
Hver fjerde kræftpatient kommer ikke igennem sit kræftforløb inden for den afsatte tid. Det tal vil Region Nordjylland have skåret ned.
74 procent af kræftpatienterne i Region Nordjylland er kommet igennem deres behandlingsforløb inden for standardforløbstiden. Det betyder, at hver fjerde patient er kommet igennem for sent. Det slår en undersøgelse fra Sundhedsdatastyrelsen for 2. kvartal i 2017 fast torsdag.
I gennemsnit kommer 77 procent af patienterne i hele landet igennem deres behandlingsforløb inden for den afsatte tid. Det er det laveste niveau i fire år.
Derved bidrager Nordjylland negativt til gennemsnittet med sine 74 procent.
- Det er en alvorlig udvikling, der kommer oven i problemerne med at overholde patientrettigheder på de tidskritiske kræftformer. Jeg er bekymret for patienternes vegne, og har derfor indkaldt Danske Regioners formandskab til en samtale om kræftpakkerne og ventetider på kræftområdet generelt, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Det får nu regionsrådsformanden for Region Nordjylland, Ulla Astman, til at tage affære.
- Vi tager situationen meget alvorligt, for patienterne skal have det bedste og mest effektive forløb. Da vi kunne se, at færre patienter kom igennem til standardforløbstiden, bad vi hospitalerne handle, og de har nu udarbejdet og igangsat konkrete handleplaner. Så jeg håber, at vi senere på året vil se, at vi for en større andel af patienterne overholder standardforløbstiderne, siger hun.
Hun vil gerne have hospitalerne til at lære mere af de kræftpakkeforløb, hvor standardforløbstiden har været overskredet.
Hvis ikke kræftpatienterne får deres behandling i tide, risikerer de, at deres sygdom forværres og i værste tilfælde, at de dør af det.
Faktaboks: Kræftpakkeforløb
- Hvis en praktiserende læge får mistanke om, at en patient har kræft, bliver vedkommende henvist til et såkaldt pakkeforløb på et sygehus. Her er de enkelte trin for at blive undersøgt og behandlet for kræft tilrettelagt og booket med bestemte tidsfrister og indhold, så patienter med samme kræftsygdom får det samme forløb over hele landet.
- Kræftpakkerne blev indført i Danmark i 2008, og der er nu kræftpakker for 32 forskellige kræftformer.
Kilde: Sundhedsministeriet.