LIGE NU:

Kræftsyg anklager el-selskab for forurening

Fire ud af ti beboere på en villavej i Linderum ved Sindal har de seneste år fået konstateret kræft. Nu frygter de, at have været ofre for såkaldt strømforurening. El-selskabet afviser, at der er et problem.

Den 69-årige pensionist Frank Jonassen, der bor på Hesthavevej i Linderum, er netop vendt hjem fra sygehuset. Han har fået konstateret kræft i tyktarmen.

- Mens jeg var indlagt lå også min nabo i en seng på samme sygehus. Med samme sygdom. Det er da tankevækkende, siger Frank Jonassen til TV2/NORD.

For højt blodtryk, snurren i fingre, kramper og hjerteflimmer er andre lidelser som beboerne på Hesthavevej gennem flere år har måttet leve med. 

- Når man ser på hvilket liv de her mennesker har, så bør man se på sagen med stor alvor, siger Morten A. Petersen, der er byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Hjørring Kommune. 

En rapport som beboerne selv har fået udarbejdet af en autoriseret el-installatør viser, at der ER vagabonderende strøm eller elektrisk støj i området. El-selskabet afviser dog at gøre noget ved den ustyrlige strøm.

- Der er overharmoniske svingninger i enhver installation overalt på jordkloden. Hesthavevej i Linderum adskiller sig ikke på nogen måde fra en hvilken som helst anden villavej i kongeriget, siger Peder Kjeldgaard, der er adm. direktør i Nord Energi.

Som et forsøg blev der for fem år siden monteret et filter på stikledningen ind til Hesthavevej. Det var noget, der hjalp - i hvert fald inde hos Jonassen.

- Så fik hverken jeg eller min kone hjertebanken eller uro i kroppen. Det var tydeligt at mærke en forskel, siger Frank Jonassen.

Efter blandt andet Elektricitetsrådet har været inde over sagen, og ikke har kunnet finde nogen årsag til forstyrrelserne, er filteret imidlertid blevet demonteret. 

Dansk Folkeparti rejser sagen i Folketinget den 13. marts.