LIGE NU:

Kritik af opholdssteder

Ejeren af seks opholdssteder for udsatte børn i Jammerbugt Kommune kritiseres for at tænke mere på profit end børnenes ve og vel.

I Brovst og Fjerritslev-området ligger hovedparten af de opholdssteder, som drives under navnet Jammerbugtens Børne- og Familiecenter. I søndagens udgave af Jyllands-Posten går flere tidligere ansatte ud, og kritiserer måden som de i alt seks opholdssteder drives på. 

Det er blandt andet i Kernehuset i Brovst, hvor ansatte angiveligt har forladt stedet, fordi børn og unge ikke har fået den nødvendige hjælp. Det har fået Jammerbugt Kommune til at komme på flere uanmeldte besøg i løbet af 2010. Her har man blandt andet konstateret uhumske forhold og mangel på personale.  Nu skal kommunen vurdere, om man kan fortsætte med at godkende opholdsstederne. 

- Når ting sådan udvikler sig, så er der jo to ting. Kommunen har den opgave at komme med pegefingeren og sige: Nu skal I opføre jer ordentligt, men kommunen har også den opgave at rådgive og vejlede, siger borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade, til TV2/Nord.

Hvordan pilen vender vil kommunen ikke kommentere på, men Jyllands-Posten har fået aktindsigt i sagerne og sætter spørgsmålstegn ved måden stederne drives på. Prisen for en plads svinger mellem 50 og 79.000 kroner om måneden.

Lederen af de seks opholdssteder, Jes Jørgen Simmelsgaard erkender, at de fysiske forhold tidligere har været dårlige, men at de nu er bragt i orden. Med hensyn til fagligheden har det været problematisk at få uddannet personale.

-  Vi har været nødt til at ansætte nogle ikke uddannede diamanter, som vi så selv internt har uddannet. Og det er evidensbaseret, det ved man ikke i Jammerbugt Kommune, men det er videnskabeligt bevist, at fordi man er pædagog, kan man ikke rykke børn nødvendigvis. Det det handler om er personlige kompetencer og rummelighed, siger leder af Jammerbugtens Børne- og Familiecenter, Jes Jørgen Simmelsgaard, til TV2/Nord.

På trods af kommunens uanmeldte tilsyn og kritik fra tidligere ansatte, så er Jes Jørgen Simmelsgaard fortrøstningsfuld. Han kan ikke forestille sig, at kommunen vil lukke opholdsstederne.

-  Alt det, som de har bedt om løbende hen ad vejen i 2010, har de fået. Det eneste, som de ikke har fået, det er, at de har sagt, at der skal være fuld normering på Kernehuset - selvom der kun er tre elever. Men det er der faktisk ikke lovhjemmel for, vurderer Jes Jørgen Simmelsgaard.