Læge skadede patienter: Sygehus satte læge til at operere trods advarsler
Trods advarsler fra Aalborg-kollega har læge på Sygehus Thy-Mors opereret - og skadet - patienter.
I flere år har Sygehus Thy-Mors i Thisted givet en læge lov til at udføre opgaver på hospitalets kirurgiske afdeling på trods af flere advarsler.
Blandt andet konkluderede en overlæge på Aalborg Universitetshospital kort før ansættelsen, at lægen ikke var god nok til at udføre opgaverne. Det skriver DR.
Mens lægen har været ansat på den kirurgiske afdeling på Sygehus Thy-Mors, er flere patienter blevet fejlbehandlet og skadet af lægen.
Det viser tre afgørelser fra Patientombuddet, der behandler klager over sundhedsfaglig behandling.
I en af afgørelserne får lægen kritik for at "handle væsentligt under faglig standard", da han under en kikkertundersøgelse af en endetarm forveksler patientens kropsåbninger og derfor fører kikkerten ind i patientens skede frem for endetarm, skriver DR.
Professor på Aarhus Universitet, Peder Charles, der har flere års erfaring med at kvalitetssikre lægeuddannelsen i Danmark, vurderer, at det er uacceptabelt, at lægen har fået lov til at udføre de opgaver, han har.
- Vi kan ikke acceptere, at nogen, som ikke er gode nok, får lov til at røre ved patienter inden for det, de ikke er gode nok til, siger han til DR.
Samme holdning har speciallæge i kirurgi og overlæge på Aalborg Universitetshospital, Finn Kallehave.
- Det er svært bekymrende, og det kræver et løftet øjenbryn, at sådan noget overhovedet kan foregå i Danmark, siger han.
Finn Kallehave stiftede bekendtskab med den pågældende læge i 2008 på Aalborg Universitetshospital.
På det tidspunkt havde lægen, der kommer fra udlandet, arbejdet på Sygehus Thy-Mors i tre år som reservelæge.
I 2007 bad han Sundhedsstyrelsen om at få sit speciale i kirurgi fra Østeuropa anerkendt i Danmark.
Beskeden fra Sundhedsstyrelsen var, at han skulle være ansat i mindst ni måneder på et universitetshospital og siden 12 måneder på et regionshospital for at få vurderet, om han var dygtig nok til at blive anerkendt som speciallæge i kirurgi i Danmark, skriver DR.
Lægen begyndte herefter på Aalborg Universitetshospital, hvor Finn Kallehave var ansvarlig for uddannelsesforløbet.
Det blev derfor ham, der senere oplyste Sundhedsstyrelsen om, at lægens ni måneder lange forløb på universitetshospitalet ikke kunne godkendes. Dermed kunne forløbet ikke indgå som en del af lægens plan om at opnå status som speciallæge i Danmark.