Lægemangel rammer hel by
Selv mindre lidelser kan blive et stort praktisk problem for borgerne i den nordjyske by Mou. Byens eneste praktiserende læge er sygemeldt og vil lukke sin praksis. Men ingen ønsker at overtage klinikken, så nu står 840 patienter uden læge, oplyser DR Nor
En af de lægeløse borgere er Anette Seil.
- Min mor faldt ned af trappen forleden. Der blev vi nødt til at køre ind på skadestuen, for vi havde jo ikke nogen læge, fortæller Annette Seil.
Ifølge sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundhedsinstitut er det helt afgørende, at problemet bliver løst.
- Hele opbygningen af det danske sundhedsvæsen er baseret på, at man er tilmeldt en praktiserende læge, som tager 90 af problemerne og sender 10 procent videre til sygehuset. Vi er slet ikke dimensioneret til, at man kan tage alting ind på sygehuset. Så det er et problem, der skal løses, og det har også høj prioritet hos regionerne og i ministerierne, siger Jakob Kjellberg.
Hans bud på en løsning er, at hver enkelt læge skal have 200-300 flere patienter tilmeldt.
- Det kan eksempelvis lade sig gøre ved at ansætte mere specialuddannet støttepersonale i klinikkerne. Nogen snakker også om brugerbetaling på besøg hos lægen, fordi folk så kommer knap så hyppigt. Men ingen af løsningerne er lette at implementere, siger sundhedsøkonomen.
Socialdemokraternes kommunalpolitiske ordfører Rasmus Prehn vil have sundhedsministeren til at gå ind i sagen. Rasmus Prehn spørger derfor ministeren, om han vil tage initiativer, der kan modvirke manglen på praktiserende læger i udkantsområder, samt om ministeren finder det rimeligt og sundhedsfagligt forsvarligt,
at borgerne i Mou skal undvære en praktiserende læge.
Se mere om lægemanglen i vores udsendelse i aften 19.30