Lærere flygter fra folkeskolen
Folkeskolen risikerer at komme til at mangle lærere de kommende år. Skolerne har problemer med at fastholde lærerne, og samtidig har seminarierne problemer med at rekruttere studerende til uddannelserne.
Christina Frank Rønnest arbejdede ni år som lærer. I dag studerer hun grafik design teknologi på Nordjyllands Erhvervs Academy i Aalborg, og hun trives i rollen som elev. De mange møder og sure forældre fik hende til at forlade lærerjobbet.
- Jeg havde nogle forældre, som kunne finde på at ringe hjem til mig på mærkelige tidspunkter. Eksempelvis ringede en forælder og skældte ud klokken 11 om aftenen, siger Christina Frank Rønnest.
Lærerne har i dag mistet deres autoritet i forhold til forældrene, og folkeskolens forældre bakker heller ikke udelt op om kritikken.
- Forældrene skal have lov til at komme med deres udsagn om undervisningen. Det er vores børns undervisning, siger mor til tre børn Charlotte Elb.
I følge rektor på Aalborg Seminarium Jesper Vinther er det ikke bare forældrenes skyld, at lærerne flygter fra skolen, også politikerne bærer en stor del af ansvaret.
- Politikerne vil gerne have verdens bedste folkeskolen, men hvorfor skal vi så have verdens dårligste politikere. De kræver selvledelse med den ene hånd, og samtidig dikterer de medkræver den anden hånd, at lærerne laver elevplaner og obligatoriske test, siger rektor Jesper Vinther.
Lærermangel truer folkeskolen de kommende år. Ikke bare fordi lærerne forlader skolen, men også fordi semiarierne har problemer med at rekruttere studerende.
Antallet af kvote 2 studerende som søger ind på de nordjyske seminarier i Hjørring og Aalborg er mere end halveret på 2 år.
- Jeg har aldrig fortrudt, at jeg er sprunget fra lærerjobbet. Jeg kan savne kollegaerne og samværet med børnene, men jeg har ikke fortrudt på noget tidspunkt, siger Christina Frank Rønnest.
De kommende 15 år ventes 40 procent af lærerstaben i folkeskolen at gå på pension.