LIGE NU:

Lærlingeløse virksomheder risikerer bøder: Nu skal nyt supportcenter hjælpe dem

Virksomheder skal frem over straffes økonomisk, hvis de ikke tager lærlinge.

Manglen på lærepladser er nu så massiv, at det som en del af trepartsaftalerne er besluttet at lægge større pres på virksomhederne for at tage lærlinge og elever. Det har fået TECHCOLLEGE til at oprette et supportcenter, der skal forhindre lærlingebøder til virksomhederne.

Firmaet Frede D. Nielsen har på nuværende tidspunkt 12 lærlinge, og de kender derfor udemærket til de udfordringer og spørgsmål det medfører.

- Når vi skal lave kontrakterne, de kan være i et afkortet uddannelsesforløb, det kan være voksenlærlinge, og så kan det være noget i forhold til skoleophold, siger Jeanette Jakobsen, der er økonomiansvarlig i tømrer- og snedkerfirmaet fra Aalborg.

Som en del af trepartsaftalen mellem regeringen, LO og Dansk Arbejdsgiverforening er ambitionen at oprette 2.500 ekstra årlige praktikpladser i Nordjylland inden 2025. Virksomheder kan i den forbindelse risikere en bøde på op mod 27.000, hvis de ikke opretter lærlingepladser. Det er blandt andet derfor, TECHCOLLEGE nu har oprettet deres supportcenter.

- Selvom det ikke er særlig vanskeligt at tage en lærling, så kan det være uoverskueligt – hvor skal jeg starte? Og det er der, hvor vi kan få det talt ned på et niveau, hvor vi siger, bare rolig, vi skal nok hjælpe dig, siger praktikcenterchef Per B. Kristensen. 

Det er fra januar 2018, at firmaer med 10 eller flere faglærte kan blive straffet med bøde, hvis de ikke tilbyder praktikpladser.