Landmænd tjener kassen på svin

Svineproduktionen gav bedre økonomi til landmændene i 2009, mens køerne trak ned.

Økonomien i svineproduktion blev kraftigt forbedret i 2009, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. For alle tre produktionsgrene - søer, 30 kilos grise og slagtesvin - blev den såkaldte lønningsevne positiv. Året før var den negativ på alle tre områder.

Samtidig faldt indtjeningen fra køer drastisk, så der for traditionelle malkekøer var en negativ lønningsevne. For økologiske malkekøer var der dog stadig et lille overskud på produktionen.

Økonomien i mælkeproduktionen blev historisk ringe i 2009, oplyser Danmarks Statistik. Hovedårsagen var et prisfald på 26 procent.
På mælkeområdet opvejes en lavere produktion pr. økologiske ko af en højere pris for den økologiske mælk. Produktionsværdien blev godt 2000 kroner højere for økologiske køer.

I planteavlen var der tilbagegang i lønningsevnen. Udbyttet steg ellers med 11 procent, men samtidig faldt prisen med 29 procent.
Kartofler og raps havde en bedre lønningsevne end korn. For korn var den bedste lønningsevne for hvede med minus 249 kroner pr. time.

Forsiden lige nu