Livredderne er tilbage på strandene
Igen i år er der livreddere på udvalgte nordjyske strande. I dag var deres første arbejdsdag.
Igen i år står TrygFondens livreddere klar til at redde liv på de nordjyske strande.
De er de danske udgaver af Baywatch-stjernerne, og igen i år vil de holde øje med badegæsterne ved de danske strande.
I dag hejser de specialuddannede kystlivreddere fra TrygFonden Kystlivredning flaget i livreddertårnet på Sønderstrand i Skagen, Tornby, Tversted, Løkken, Blokhus og Palmestranden og på 30 andre strande og havnebade i hele landet.
Tårnene er åbne hver dag fra kl. 10 til 18 frem til den 21. august, og livredderne er klar til at give gode råd til at passe på sig selv og hinanden i vandet.
- I et land som Danmark, hvor vi er omgivet af vand og lange kyststrækninger, er det vigtigt at lære at svømme og begå sig sikkert ved og i vandet. Men selv den bedste svømmer kan komme i vanskeligheder, og der er livredderne en ekstra tryghed på strandene, som kan træde til, hvis man kommer i nød. Livredderne kan også lave forebyggende arbejde og fortælle om forhold som fralandsvind og revlehuller, som man skal være særlig opmærksom på, før man går i vandet, fortæller René Højer, programchef i TrygFonden.
TrygFondens 5 baderåd:
TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.
1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.
2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.
3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.
5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.
Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning er på strandene hver dag kl. 10-18 fra den 28. juni til den 21. august.
Så travlt havde livredderne i sommeren 2018:
Nordjylland: 5 livreddende aktioner, 699 førstehjælpsaktioner, 829 forebyggende aktioner, 9.154 oplysende indsatser
- Blokhus: 0 livreddende aktioner, 92 førstehjælpsaktioner, 179 forebyggende aktioner og 1.595 oplysende indsatser
- Løkken: 2 livreddende aktioner, 241 førstehjælpsaktioner, 268 forebyggende aktioner og 1.409 oplysende indsatser
- Tornby: 2 livreddende aktioner, 28 førstehjælpsaktioner, 145 forebyggende aktioner og 1.187 oplysende indsatser
- Palmestranden: 0 livreddende aktioner, 178 førstehjælpsaktioner, 119 forebyggende aktioner og 2.246 oplysende indsatser
- Sønderstrand: 0 livreddende aktioner, 98 førstehjælpsaktioner, 54 forebyggende aktioner og 1.541 oplysende indsatser
- Tversted: 1 livreddende aktion, 62 førstehjælpsaktioner, 64 forebyggende aktioner og 1.176 oplysende indsatser
Fakta om livreddernes indsatser
- Livreddende aktioner er, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
- Førstehjælpsaktioner er, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
- Forebyggende aktioner er fx, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
- Oplysende indsatser er, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.