05:23

Vi har lus. Sådan en besked har det fleste forældre nok oplevet at blive mødt med når de henter børn i skole eller børnehave. For lusene stortrivedes i de nordjyske børns hår, selvom forældre køber sig fattige i lusemidler.

Foto: Bjørn Kähler, Scanpix

1 af 2

Lus stortrives i nordjyske børns hår

Nordjyske forældre køber sig fattige i lusemidler. Alligevel oplever mange at de små kløende bæster kom igen og igen.

Teenageren Sarah Møldrup er fra Nørresundby. Hun er det man vel godt kan kalde en luseekspert. Hun har ikke tal på hvor mange gange hun har haft lus, men det sker cirka tre gange om året.

- Det er ikke ret fedt. Det klør ret meget, fortæller Sarah Møldrup.

Sarahs mor er frustreret. Hun kæmmer og kæmmer, men lusene dukker hele tiden op igen

- Vi har prøvet en shampoo, hvor hun så skal sidde i ti minutter. Derefter kæmmer man, man lusene er altså stadig levende. Så jeg er faktisk gået lidt væk fra shampooen igen. Jeg vil rigtig gerne finde noget der virker, siger Signe Møldrup.

På Aabybro Apotek bliver der langet masser af lusemidler over disken.

Det nytter ikke noget at man kun bruger behandlingerne. Man skal kæmme og man skal blive ved med at kæmme hver anden dag for at tjekke at lusene er væk. Der kan have gemt sig et enkelt lille luseæg og de er rigtig svære at få ud.

Pia Houman, Farmakonom, Aabybro Apotek

- De sælger godt. Der er mange der køber dem især her efter skolestart eller efter ferier, så kommer de og vil gerne have behandlet lus, fordi de har fundet lus på deres børn, fortæller Pia Houman, farmankonom på Aabybro Apotek.

Mange oplever at lusemidlerne ikke virker, men på apoteket mistænker de at det skyldes at forældrene ikke er grundige nok, når de behandler børnene.

- Det nytter ikke noget at man kun bruger behandlingerne. Man skal kæmme og man skal blive ved med at kæmme hver anden dag for at tjekke at lusene er væk. Der kan have gemt sig et enkelt lille luseæg og de er rigtig svære at få ud, siger Pia Houman.

Undersøgelser viser at hver fjerde børnefamilie har haft lus mere end fem gange. Ifølge biolog Kim Søholt Larsen var det tidligere et problem at lus blev resistente over for lusemidlerne. Det er ikke et problem i dag hvor der er kommet nye midler på markedet. Det er også en skrøne at det er nødvendigt at vaske sengetøj, puder og tæpper. Når først lusene har forladt hovedbunden så finder de ikke tilbage igen.

- Alt det der med at vasker dyner og bamser, det er lusene ligeglade med. De dehydrer når de forlader hovedbunden og dør hurtigt, siger Kim Søholt Larsen.

Hos Børnehaven Skipper Clement i Aabybro bliver forældrene mødt af et skilt hvor der står at ”Vi har lus”.  Tre til fire gange om året bliver der konstateret lus i børnehaven. Oftest er det forældrene der informerer om det, og pædagogerne har indtryk af at langt de fleste forældre får gjort noget ved problemet.

- Der kan være nogle enkelte tilfælde, hvor vi tænker at forældrene måske ikke har været opmærksomme på at kæmme børnene. Så er vi søde til lige at hjælpe med en kæmmekam, fortæller pædagog Birgit Krogh.

 

Fakta om lus

  • Alle kan få lus, men det er særligt piger med langt hår der har problemer med lus.
  • Lus er ikke restistente overfor lusemidler. Nutidens midler er ikke kemiske men mekaniske. De kvæler lusene.
  • Man skal informere alle i omgangskredsen, hvis man er ramt af lus. Ikke kun den nærmeste venindegruppe.
  • Det er ikke nødvendigt at vaske tæpper, puder og sengetøj. Når lus har forladt håret dør de af dehyndrering. De finder ikke vej tilbage i håret.
  • Når man behandler mod lus, skal man kæmme håret hver anden dag i 14 dage, så man er sikker på at alle lus og æg er væk.
  • Flere skoler og institutioner har indført halvårlige lusedage, hvor de kæmmer alle børn.

Kilde: Aabybro Apotek og biolog Kim Søholt Larsen