LIGE NU:

Mårup Kirke tages ned på mandag

Af sikkerhedsmæssige grunde er tiden nu kommet for nedtagning af Mårup Kirke ved Lønstrup i Nordjylland, mener Skov- og Naturstyrelsen, som på mandag begynder arbejdet med at nedtage kirken.

Arbejdet vil følge den handlingsplan for kirken, som er blevet aftalt lokalt med en kontaktgruppe for Mårup Kirke.

I starten af juli besigtigede miljøminister Troels Lund Poulsen (V) selv kirken og havde efterfølgende et møde med kontaktgruppen for kirken. På mødet var der stor opbakning til handlingsplanen.

- Jeg vil gerne slå fast, at nedtagningen af Mårup Kirke intet har med kystsikring at gøre. Det er udelukkende de sikkerhedsmæssige aspekter omkring kirken, samt muligheden for at kunne genopføre kirken, der ligger til grund for min beslutning. At vente længere vil være uforsvarligt - både af hensyn til de besøgende og til håndværkerne, der skal foretage nedtagningen", siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Ud over sikkerhedsaspektet er en væsentlig grund til, at nedtagningen skal ske nu, at det ifølge Skov- og Naturstyrelsen er sidste chance for at foretage en kontrolleret nedtagning. Det vil sikre, at kirken kan genopføres, hvis der lokalt kan findes ressourcer til det. Kirken står på en 30 meter høj skrænt, og på den øverste del er skrænten næsten lodret.

- Kysttilbagerykningen er meget fremskreden, og der er fortsat risiko for nye skred ved kirken. Ifølge COWI er det for sent at redde kirken på stedet, da skrænten også nedbrydes af både regn og grundvand, siger Jesper Blom-Hansen, skovrider, Skov- og Naturstyrelsen.

Selve nedtagningsarbejdet udføres i samarbejde med både Kulturarvsstyrelsen og Nationalmuseet, der vil sikre, at værdifuld historisk information bliver registreret for eftertiden.