LIGE NU:

Mellemregning i rygestriden i Hjørring

Nuværende dagplejere får alligevel lov at ryge i fritiden i rum, hvor der ikke passes børn. Byrådet lægger op til totalforbud for nyansatte. FOA er skeptisk.

Byrådet i Hjørring regner med at have fundet en mindelig løsning på rygekonflikten med kommunens dagplejere, der tidligere på måneden strejkede i protest mod et totalforbud mod røg i deres hjem. Men dagplejernes fagforening, FOA, er skeptisk.
Foreløbig giver byrådet de dagplejere, som i forvejen er
ansat, lov til alligevel at have tobaksrøg i værelser, hvor der ikke passes børn - og kun uden for det tidsrum, hvor børnene befinder sig i boligen. Det svarer til reglerne i den nye rygelov, som Folketinget har vedtaget.

Et mere vidtgående totalforbud mod røg i dagplejernes hjem er et enigt byråd dog efter alt at dømme indstillet på at tage op til foråret for nyansattes vedkommende som led i en generel rygepolitik i kommunen, skønner borgmester Finn Olesen (S).
Borgmesteren siger, at han har indtryk af, at også dagplejerne vil være tilfredse med sådan en løsning på konflikten. Men den vurdering deler FOA ikke.

- Jeg tror, dagplejerne stadigvæk vil diskutere det her. Det kan godt være, at et totalforbud vil være i orden om to-tre år, efterhånden som flere og flere holder op med at ryge. Men tiden er ikke moden lige nu til det, siger FOA's afdelingsnæstformand, Jesper Sønderkjøge.

Dagplejerne har hele tiden accepteret reglerne, sådan som de er skitseret i rygeloven. Men de har afvist byrådets mere vidtgående totalforbud med det argument, at det var grundlovsstridigt, når arbejdsgiverne ville råde over deres bolig i fritiden. Også i Frederikshavn og Odense har der været
lignende protester.

Finn Olesen siger, at han ikke vil forholde sig til
grundlovsargumentet.

- Jeg tror, at der vil være almindelig forståelse for et
forbud mod al rygning i dagplejernes boliger, fordi alle jo ved, at det er usundt for børnene. Og fremover vil folk jo vide, hvad betingelserne er, når de søger ind som dagplejere, siger borgmesteren.

FOA-afdelingsnæstformanden siger, at Kræftens Bekæmpelse efter hans mening ikke har dokumenteret håndfast nok, at partikler fra cigaretrygning i rum, hvor børnene ikke passes, kan være sundhedsskadeligt for dem. Striden kompliceres af, at det totale rygeforbud er anbefalet i et samarbejdsudvalg af de øvrige kommunalt ansatte i Hjørring Kommune, men altså på trods af holdningen hos dagplejernes
tillidsrepræsentanter.

- Vi har nok nogle tømmermænd af den sag, bemærker
FOA-afdelingsnæstformanden, som repræsenterer flere grupper af kommunalt ansatte.
/ritzau/