Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Miljøminister raser over randzoneoprør fra Venstre

Venstres Karsten Lauritzen støtter landmand, der bryder randzonelov. Miljøminister raser og kræver forklaring.

Miljøminister Ida Auken (SF) vil have Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, til at svare på, hvorfor Venstres retsordfører Karsten Lauritzen støtter en landmand, der bevidst undlader at følge randzoneloven.

- Karsten Lauritzen støtter de landmænd, som bevidst undlader at følge randzoneloven - en lov han selv stemte for. Det er selvfølgelig helt uacceptabel opførsel fra en folkevalgt, skriver hun i en mail til Ritzau.

- Og jeg synes, at Lars Løkke Rasmussen skylder svar på, om Venstre mener, at det er i orden at opfordre til lovbrud og selvtægt.

Den vrede opfordring fra Ida Auken kommer efter, at den nordjyske landmand Knud Kristensen i TV2 Nyhederne tirsdag fortalte, at han har tænkt sig at bryde den udskældte randzonelov.

- Respekt for den sindige nordjyske landmand, der i TV2 Nyhederne fortalte, at han sløjfer randzonerne, skrev retsordføreren onsdag på sin Twitter-profil.

Karsten Lauritzen siger til tv2.dk, at det er korrekt, at han har ændret mening.

- Det er rigtigt, at jeg stemte for loven. Men den nuværende regering har ændret den, så jeg godt kan forstå, at landmændene sætter sig imod. Loven er ikke til at forstå, siger han.

Ifølge Karsten Lauritzen er problemet med loven, at der ikke er styr på, hvor randzonerne egentlig skal ligge - og så er der tvivl om, hvorvidt alle landmænd får udbetalt en erstatning for den udyrkede jord.

Men uanset uklarhederne - er det ikke problematisk, at du som retsordfører opfordrer folk til at bryde loven?

- Jeg synes faktisk, at han skal have ros for at protestere. Hvis man er udsat for et juridisk overgreb som det her, så har man lov til at protestere, siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

- Det, han gør, pådrager ikke andre mennesker skade. Jeg forstår ham godt.