Millioner af mink aflives: Det ved vi om smitten af mink

Coronavirus breder sig i høj grad til minkfarme i Danmark. Men hvorfor? Det mangler vi stadig svar på, men Fødevarestyrelsen har udelukket flere påstande om smitten. Bliv klogere her.

- Har I tjekket, om smitten kommer fra måger? Foderet? Har minkavlerne været i Holland for nyligt?

Spørgsmålene er væltet ind i TV2 Nords indbakke de seneste måneder, efter den første minkfarm i Sindal blev konstateret smittet med coronavirus i midten af juni. Siden bredte smitten sig til andre minkfarme i Hjørring og Frederikshavn Kommuner, og i oktober nåede smitten også til Gjøl.

Status for Covid-19 i minkbesætninger

89 minkfarme er konstateret smittet med coronavirus. Det viser de seneste tal fra Fødevarestyrelsen. 47 minkbesætninger er derudover under mistanke. 

 

Smitten fordeler sig således:

  • Brønderslev: 6
  • Frederikshavn: 19
  • Hjørring: 32
  • Ikast-Brande: 2
  • Jammerbugt: 18
  • Ringkøbing-Skjern: 3
  • Aalborg: 7
  • Læsø: 2

Smitte blandt mink er nu konstateret på 89 farme i Nord- og Vestjylland, og derudover er der mistanke om smitte i 47 andre besætninger. Hjørring er hårdest ramt med 32 smittede minkfarme.

I alt skal op mod fem millioner mink aflives, fordi besætningen enten er smittet, eller ligger i en radius af 7,8 kilometer fra en smittet besætning. 

Men hvorfor smitten rammer mink, det mangler myndighederne stadig at finde svar på. Fødevarestyrelsen har undersøgt flere mulige smittekilder, og derfor kan man udelukke en del smittekilder.

Usandsynlige smittekilder blandt dyr

En af de mest sejlivede påstande er, at smitten bliver spredt med andre dyr, der bevæger sig fra minkfarm til minkfarm. Her har særligt måger stået for skud, da måger oftest ses ved minkbesætninger, fordi de spiser foderet.

Den påstand afviser Fødevarestyrelsen. Fugle kan ikke blive inficeret med covid-19, og derfor er måger en usandsynlig smittekilde.

Minkproduktion i Danmark

  • Danmark er verdens største producent af minkpels
  • Der produceres årligt 17 millioner minkskind i Danmark
  • Der sælges årligt pels for 7 milliarder kroner, og pels er dansk landbrugs tredjestørste animalske eksportartikel
  • Kopenhagen Fur er verdens største auktionshus for rå pelsskind

Kilde: Landbrug og Fødevarer

Tidligere har Fødevarestyrelsens beredskabschef, Nikolas Kühn Hove, afvist over for TV2 Nord, at hunde, rotter og mus kan være mulige smittekilder. Enkelte hunde har været smittede på minkfarme, men der er ikke tegn på, at hundene har spredt smitte til andre husdyr.

Myndighederne er i gang med at undersøge coronasmitte blandt vilde dyr, og det kan derfor ikke afvises, at der er dyr, der kan sprede smitte blandt minkfarmene.

Myndighederne har bedt lokale jægere i Nordjylland om at indlevere dyr, der nedlægges på jagt eller ved regulering til Falck-stationer eller ved Naturstyrelsen. Læs mere her.

Leverandører til minkfarme

En af fællesnævnerne for minkfarmene er, at minkene får det samme foder. Derfor har flere gættet på, at coronasmitten måske kan komme fra minkfoder. Også denne påstand bliver afvist af Fødevarestyrelsen.

Styrelsen har testet foderprøver i hele perioden, hvor mink har været smittet i Danmark. Ingen foderprøver har vist fund af covid-19. Fødevarestyrelsen vurderer ikke, at foder er en smittekilde hos mink.

Udover foderet har styrelsen også undersøgt, om der kan være sket smitte fra andre leverandører til minkfarme, men her har Fødevarestyrelsen fundet ud af, at der kun er få sammenfald af leverandører, der er kommet i de smittede besætninger.

Der har ikke været handel med mink i den periode, hvor der har været konstateret smitte blandt mink. Det er derfor usandsynligt, at smitten har spredt sig via mink, der bliver handlet fra farm til farm.

Smitte i Holland

Holland var det første land, hvor coronasmitte blev påvist på minkfarme. Det skete i foråret, og siden er der konstateret smitte blandt mere end 40 minkfarme i landet, der har 160 minkfarme i alt. Politikerne i Holland har nu draget den konsekvens, at alle minkfarme bliver lukket ned i foråret 2021.

Det var allerede planen, at minkproduktionen skulle lukkes i 2024, men nu er planerne fremskudt på grund af coronasmitten.

Der er ikke konstateret nogen sammenhæng mellem smitten i Holland og smitten i Danmark. Den virusvariant, der blev fundet blandt de første smittede mink i Hjørring og Sindal, har vist sig at være en virusvariant, der ikke tidligere er set i Danmark eller Europa.

Derfor kan virussen ikke stamme fra for eksempel Holland. Udover Holland og Danmark er der også konstateret smitte på minkfarme i Spanien og USA. 

Se indslag fra tirsdag 13. oktober om aflivningen af mink på Gjøl:

Minkavlere med coronasmittede mink får nu mulighed for selv at aflive dyrene i stedet for at skulle vente på, at Fødevarestyrelsen gør det. 

Mennesker og mink

Tilbage står spørgsmålet – hvorfor spreder smitten sig særligt i minkbesætninger? Det er endnu ikke lykkedes forskerne på Statens Serum Institut at finde ud af, hvorfor minkbesætninger rammes af coronavirus.

Men man ved, at noget af det, der kan få smitten til at sprede sig hurtigt i staldene, er støv. Det er påvist, at smitte kan ske via støv, og derfor kan smitte hurtigere spredes i en stald, hvor støv bliver hvirvlet op i luften og kan sætte sig på ansatte og dyr.

Smitten kan ske fra mennesker til mink, og det formodes, at smitten også kan ske fra mink til mennesker. Virus kan overleve i op til otte dage på plastik- og ståloverflader.

- Sundhedsmyndighederne og Fødevarestyrelsen ved endnu ikke nok om covid-19 til at kunne fortælle, hvordan og hvorfor virusset kommer ind på farmene, og hvad smitterisikoen er for samfundet. Smitteopsporingen på nogle minkfarme tyder dog på, at mink er blevet smittet af mennesker, som har covid-19. Samtidig ved vi, at mink er særligt modtagelige over for covid-19. Derfor er det utroligt vigtigt, at alle, som er på en minkfarm, bruger særlige værnemidler, siger Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen, mandag i en pressemeddelelse.


Seneste nyt

fra Nordjylland