Mindre gymnasier mister mange elever og trues af lukning

Flere af de nordjyske gymnasier, der ligger uden for de større byer, står til at miste op mod hver fjerde elev. Det rammer gymnasiernes økonomi hårdt, og minister vil derfor have fundet en løsning.

Der bliver brug for færre stole i klasselokalerne på en række nordjyske gymnasier. I løbet af de næste 10 år vil antallet af elever på de gymnasier, der ikke ligger i de største byer, nemlig falde betragteligt.

Det viser et nyt notat fra Børne- og Undervisningsministeriet.

I notatet er der set på, hvordan elevtallet vil udvikle sig på de 26 gymnasier, der modtager et såkaldt udkantstilskud, som gives til skoler med under 430 elever, hvor nærmeste gymnasium ligger mere end 20 kilometer væk.

Tilskuddet kan maksimalt være 2,7 millioner kroner om året. Derudover får skolerne 500.000 kroner om året fra 2019 til 2022 i et særligt udkantstilskud.

Notatet viser, at der blandt de seks nordjyske gymnasier, der modtager udkantstilskud, vil ske et fald i elevtallet på mellem 12 og 23 procent frem mod 2030.

Forventet udvikling i elevtal frem mod 2030
Morsø Gymnasium-23 procent
Thisted Gymnasium, STX og HF-20 procent
Fjerritslev Gymnasium-19 procent
Brønderslev Gymnasium og HF-18 procent
Vesthimmerlands Gymnasium og HF-16 procent
Dronninglund Gymnasium-12 procent

Et faldende elevtal betyder, at gymnasierne modtager et tilsvarende fald i taxametertilskuddet, der gives på baggrund af antallet af elever. Derfor rammer det skolerne hårdt, hvis de fremover har markant færre elever i klasselokalerne end i dag.

Minister vil holde liv i små gymnasier

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kalder over for Ritzau situationen "meget alvorlig", og hun ønsker at lande en politisk aftale om taxametersystemet og fordeling af elever mellem gymnasierne.

- Man kan politisk træffe en beslutning om, at vi har et ønske om gymnasier i alle afkroge af Danmark. Hæderkronede gymnasier og uddannelsesinstitutioner skal ikke lukke, fordi vi står i en situation, hvor der er faldende elevtal, siger ministeren til Ritzau.

En ændring af taxametersystemet er afgørende for de gymnasier, der står til at modtage færre elever i de kommende år.

- Det er nødvendigt for at sikre, at der er uddannelser uden for de større byer, siger Lars Jørgensen, der er rektor på Dronninglund Gymnasium.

Dronninglund Gymnasium har plads til 400 elever, men i dag er der kun 350 på skolen. Ifølge notatet fra Børne- og Undervisningsministeriet vil Dronninglund Gymnasium opleve et fald i elevtallet på 12 procent frem mod 2030.

- Der er mange unge, der gerne vil gå i skole i Aalborg, og derfor tager de derind. Det hænger jo også sammen med, at der er et helt frit gymnasievalg, så hvis man skal gøre noget ved det her problem, så skal der en reform af optagelses- og fordelingssystemet på bordet, siger Lars Jørgensen.

Du kan se hele indslaget her:


Seneste nyt

fra Nordjylland