LIGE NU:

Mindre kriminalitet i Nordjylland

Kriminalitetsniveauet i Nordjylland ligger lavt i forhold til resten af landet.

Det fastslår en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, som kortlægger antallet af anmeldelser i den enkelte kommuner og politikredse.

Kommunerne i det nord-vestjyske døjer med fraflytning og andre udkantsproblemer, men til gengæld kan de glæde sig over at have et kriminalitetsniveau, der ligger meget under landsgennemsnittet. Faktisk ligger over to tredjedele af landets 98 kommuner under landsgennemsnittet, hvad angår antallet af anmeldelser. Det viser en ny kortlægning, som Justitsministeriets Forskningskontor har foretaget.

Nordjyllands Politikreds ligger lidt under landsgennemsnittet for kriminalitet. Listen toppes af Københavns Politi, som ligger meget over gennemsnittet, og generelt for Justitsministeriets kortlægning gælder, at landets tre største byer Odense, Aarhus og København er hårdest ramt af kriminalitet.

Ministeriet har også kortlagt kriminalitetsniveauet i den enkelte kommune, og her er alle 11 nordjyske kommuner placeret meget under det gennemsnitslige kriminalitetsniveau med undtagelse af Frederikshavn og Aalborg, som ligger henholdsvis lidt under og på gennemsnitsniveau.

- Selv om kriminalitetsniveauet i stor udstrækning afhænger af befolkningens sammensætning, så er der ingen tvivl om, at kommunernes indsats gør en forskel. De kommuner, der har gennemført særlige kriminalpræventive tiltag, har sandsynligvis medvirket til at sænke det faktiske kriminalitetsniveau. Det understreger vigtigheden af forebyggende arbejde. Jeg er samtidig tilfreds med, at det generelle kriminalitetsniveau blandt børn og unge er drastisk faldende i storbyerne, siger justitsminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Analysen er foretaget på baggrund af 453.775 anmeldte straffelovsovertrædelser i 2011, hvoraf langt størstedelen er ejendomsforbrydelser. Røverier, indbrud, tyverier og andre ejendomsforbrydelser udgør således hele 96 % af den anmeldte kriminalitet, mens voldsforbrydelser alene udgør 3,9 %. Kriminalitetsfordelingen afspejler dermed i meget høj grad fordelingen af ejendomsforbrydelser.