Minister er klar til at følge svensk eksempel på mærkning af honning
Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix
Fødevareminister Mogens Jensen (S) er klar til at kigge på, om en svensk model for mærkning af honning kan komme de danskere biavlere til gode.
TV2 Nord har den seneste måned beskrevet, hvordan de danske biavlere er dybt frustrerede. Prisen på honning er blevet reduceret kraftigt det seneste år, og avlerne skal konkurrere mod billig, udenlandsk honning.
Biavlerne har selv peget på, at en af de store knaster er, at udenlandsk honning fremstår som danskproduceret, fordi honningen er blevet puttet på bøtter i Danmark.
Men nu er fødevareminister Mogens Jensen (S) gået ind i sagen og er åben over for at gøre lige som svenskerne, der tydeligt skriver på etiketterne, hvor honningen er fremstillet.
- Hvis Sverige har fundet en god måde at vejlede virksomhederne om reglerne for mærkning af honning, så ser jeg ikke nogen hindringer i, at Fødevarestyrelsen følger det svenske eksempel, skriver Mogens Jensen i en mail til TV2 Nord.
Vildledende markedsføring
De danske biavlere har klaget over, at honning fra blandt andet Ukraine bliver mærket med Dannebrog og "dansk produceret", og det gør det sværere for biavlerne at konkurrere med den billigere honning.
- Jeg synes, der er tale om vildlende markedsføring, fordi den udenlandske honning fremstår som dansk. Den har også det danskklingende navn "Jakobsen", så jeg tror, at forbrugerne også tænker, at der tale om dansk honning, fortalte biavler Frank Nielsen TV2 Nord i august.
Mogens Jensen har tidligere fortalt til TV2 Nord, at han blev gjort opmærksom på sagen af sin kollega Simon Kollerup (S), der er erhvervsminister, og har nu har bedt Fødevarestyrelsen om, i dialog med erhvervet og Danmarks Biavlerforening, at se på kravene for, hvornår man må kalde honning for "dansk produceret" og sætte flag på produkterne.
Sverige har ændret mærkningsregler
Fødevareministeren mener dog, at det kan blive vanskeligt at ændre reglerne, fordi der er tale om EU-regler, der tillader at kalde honningen for dansk, når den blot er hældt på glas i Danmark.
Men honningproducenten Jakobsen i Aulum, der er Skandinaviens største leverandør af honning, mener ikke, at det er et problem at ændre reglerne.
- Det har de gjort i Sverige, og der har vi også efterkommet den mærkningsvejledning på vores svenske brands, og det, synes jeg faktisk, ville imødekomme de krav, der er fra forbrugerne, så de ikke føler sig vildledt, fortalte Helle Reinevald, direktør hos Jakobsen, TV2 Nord tidligere i september.