Foto: Henriette Maj Pedersen

Ministre klar med udsmidsforbud

Det skal være slut med at smide sild, makrel og tobis tilbage i havet

EU's fiskeriministre blev natten til onsdag enige om et udsmidsforbud, der betyder, at danske fiskere fra 2014 ikke længere må smide såkaldte pelagiske arter og industriarter som makrel, sild og tobis overbords. Det er en aftale, der glæder den danske fødevareminister, da det udsmidsforbud, som det danske formandskab fik forhandlet på plads i juni, dermed står fast.

- Det er dejligt, at enderne nåede sammen til sidst, og det er selvfølgelig særligt tilfredsstillende, fordi Danmark støbte fundamentet til den her aftale under det danske formandskab. Jeg er vældig godt tilfreds med, at vores forhandlingsresultat fra formandskabet har stået sin prøve i nat - og overlevet, " siger fødevareminister Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

Aftalen er gældende fra 2014, og forbuddet skal ske gradvist frem til år 2019. Det omfatter dog ikke fiskearter, som man ved vil overleve at blive smidt tilbage i havet. Mette Gjerskov indrømmer, at hun gerne havde set en hurtigere indfasning af forbuddet, men overordnet set er hun godt tilfreds med aftalen.

- Det vigtigste er, at der nu er enighed om en aftale, der sikrer, at der også er fisk at fiske i fremtiden , siger hun.