Minkavlere beskyldt for vanrøgt

04:06

Dette billede blev torsdag vist i TV Avisen, men minkavlerne mener, at billederne af vanrøgtede dyr er manipulerede. Foto: Anima

1 af 2

De nordjyske minkavlere er overbeviste om, at dyreaktivister har manipuleret med optagelser af vanrøgtede dyr på minkfarmene - og ikke nok med det - de mener også, at aktivisterne har smittet tusindvis af mink med en smitsom sygdom.

De nordjyske minkavlere går nu til modangreb på dyreværnsaktivister, der er brudt ind på mindst 27 farme rundt omkring i landet for at dokumentere vanrøgt af dyrene.

I TV Avisen kunne man torsdag se billeder af mink med åbne sår og skader og døde mink, der lå i bure på minkfarmene. Optagelserne er taget af anonyme svenske aktivister, der er brudt ulovligt ind på farmene for at filme.

Aktivisterne har også filmet på minkavler Erik Ugilt Hansens minkfarm i Hobro. Aktivisterne påstår at have fundet 13 vanrøgtede dyr på hans farm, men det skal man ikke tro på, lyder det fra Erik Ugilt Hansen selv. Han er overbevist om, at aktivisterne selv har medbragt skadede mink, eller at de har været der nogle dage før og flyttet rundt på dyrene, sådan at mink, der ikke var vant til at sidde i bur sammen, blev sat sammen, og dermed blev aggressive og sloges.

20.000 mink aflivet efter smitte

Erik Ugilt Hansen bakkes op af formanden for de nordjyske minkavlere, Karsten Beltoft Jørgensen, der også er stærkt skeptisk overfor aktivisternes metoder.

- Jeg er næsten sikker på, at de gør det samme, som vi ved, at de tidligere har gjort i Norge. De tager simpelthen deres egne mink med, som i forvejen har sår og skader, og så tager de billeder af dem, siger han.

Han er overbevist om, aktivisterne også i oktober måned brød ind hos ham. Her stod porten til minkhallen åben. En måned efter indbruddet fik hans mink konstateret en meget smitsom sygdom, og han måtte slå 20.000 mink ihjel. Sygdommen har bredt sig til 13 nordjyske minkfarme syd for Limfjorden, og titusindvis af mink skal aflives.

- Jeg er bange for, at det er aktivisterne, der har slæbt smitten fra farm til farm, siger Karsten Beltoft Jørgensen.

Thorbjørn Schiønning, talsmand for dyreværnsgruppen Anima, der har stået for distributionen af optagelserne af de vanrøgtede mink ryster på hovedet af minkavlernes beskyldninger:

- Jamen, det er jo helt absurd, at aktivister skulle komme kørende med en lastbil fuld af mink, få dem fragtet ind på minkfarmene, og så tage dem med sig igen. Det viser bare, hvor desperate minkavlerne er, og hvordan de prøver at flytte fokus fra problemet, siger han.

Dyreaktivisterne påstår at have fundet i alt 400 vanrøgtede dyr på 27 farme rundt i landet.

Forsiden lige nu