Mor i tvivl: Skal jeg sende min søn i specialtilbud eller holde ham hjemme?

Elever i specialtilbud er fritaget for hjemsendelse, mens resten af landets folkeskolelever skal fjernundervises frem til 17. januar. Det skaber frustration blandt forældre.

Over hele landet er folkeskoleelever og studerende på de videregående uddannelser hjemsendt for at nedbringe coronasmitten.

Men det gælder ikke elever i landets specialtilbud.

Eleverne her er nemlig fritaget for hjemsendelse, men det giver anledning til tvivl og frustrationer blandt forældre.

- Det, synes jeg, er paradoksalt. At vi på den ene side får at vide, at vi skal passe så meget på og tage smitten alvorligt, men alligevel sender vi vores børn afsted, siger Ditte Larsen fra Hobro, der har en 10-årig søn med autisme. 

Særlige hensyn at tage

Langt de fleste klasselokaler står ellers tomme, fordi resten af landets folkeskoleelever er hjemsendt indtil den 17. januar.

Men når det gælder elever med særlige behov, er der andre hensyn at tage, lyder det fra politisk side.

- Det er jo fordi, der er et særligt hensyn at tage i forhold til at der brug for noget stabilitet i hverdagen og man har brug for at vende tilbage til nogle faste rammer, siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten.

quote Hvornår vægter det her hensyn til, at de har brug for en struktureret hverdag og de har brug for at komme i skole højere end risikoen for at børn bliver smittede og generelt også at smitten bliver spredt i samfundet?

Ditte Larsen, mor til en søn med autisme.

Ditte Larsens 10-årige søn går til daglig i et af Aalborg Kommunes Specialtilbud. Og mens der er i nogle nordjyske kommuner er mødepligt for gruppen af elever, har man i Aalborg valgt at lave individuelle vurderinger.

- Vi har selvfølgelig en forståelse for, at det er en svær situation for alle forældre lige nu at vurdere, hvem skal ens børn ses med.

- Hvis forældrene ønsker, at deres barn skal have fjernundervisning, så kan de kontakte skolens ledelse, og så laver man en vurdering af det enkelte barn, om det kan profitere af fjernundervisning, siger Mads Rune Jørgensen, der er skolechef i Aalborg Kommune. 

Hvor går grænsen?

Ditte Larsen mener imidlertid, at et stort ansvar er lagt i hænderne på forældrene:

- Hvornår vægter det her hensyn til, at de har brug for en struktureret hverdag og de har brug for at komme i skole højere end risikoen for at børn bliver smittede og generelt også at smitten bliver spredt i samfundet?, spørger Ditte Larsen.

Derfor foreslår Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, at man kviktester eleverne, så de både kan møde i skole og samtidig undgå coronasmitte.

- Det kunne man så gøre kontinuerligt dagligt eller hver anden dag, så man løbende var sikker på, at der ikke var smitte på undervisningsstedet. For det er klart, at der er hensyn at tage til nogle af de her børn, som har meget brug for at komme hen i et tilbud.

Og for Ditte Larsen er der ingen tvivl om, hvad der er vigtigst for sønnen Adam.

- Det er at han har nogle faste rammer og forudsigelighed og vedholdenhed, så der bliver holdt fast i det her skoletilbud til ham, siger hun.  


Seneste nyt

fra Nordjylland