Naturen er tør og grillsæsonen er i gang: Tre tidspunkter er særligt farlige
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En tør maj betyder, at man skal være ekstra påpasselig, når man starter grillen.
Slutningen af foråret og sommeren er for mange lig med udendørs samvær samt bøffer, pølser og andet på grillen.
Netop nu skal man dog tænke sig ekstra grundigt om, når man tænder op. I de første 12 dage af maj faldt der blot fem millimeter nedbør på landsplan, og det er noget, der for alvor har fået risikoen for brand til at stige.
- Drop tændvæske
I Frederikshavn, Aalborg og Mariagerfjord kommuner er risikoen for brand i de kommende dage, ifølge brandfareindekset, der kan findes på brandfare.dk, høj.
Ifølge Danske Beredskaber er der særligt tre tidspunkter i forbindelse med grill og bål, hvor der let kan opstå brand.
- Det gælder, hvis du tænder forkert op, det vil sige bruger tændvæske, eller hvis du placerer din grill eller bålfad for tæt på brændbart materiale. Og så er der topscoreren, at du ikke får slukket kulrester og aske ordentligt bagefter, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber og fortsætter:
- Det kan tage over et døgn, før aske og kulrester er helt kolde og fri for gløder. Vent derfor med at smide asken ud, til det med sikkerhed er slukket helt, lyder opfordringen, inden sekretariatschefen slår fast med syvtommer søm, at han helt fraråder folk at bruge tændvæske.
Fem gode råd om brug af grill eller bål
Følg disse fem gode råd om brug af grill eller bål og minimer risikoen for, at grillaftenen ender med et besøg af brandvæsenet eller en tur på skadestuen:
Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller og tænder bål – det er sikrest at tænde op med grillstarter eller optændingsblokke
Grill kun udendørs – ved brug af grill f.eks. i en udestue er der fare for kulilteforgiftning, som er livsfarlig
·Placer grill eller bål i sikker afstand fra brandbart materiale og på et stabilt underlag – generelt er det vigtigt at holde afstand til tørre planter, bygninger og andet, der kan brænde
Hav altid vand i nærheden – så kan du nemt slukke, hvis en glød får fat i tørt buskads, dugen på bordet eller andet brændbart, og du kan køle huden, hvis du bliver forbrændt
Aske og kulrester skal være helt kolde, før du smider dem ud eller forlader bålpladsen - det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde, og der ikke er gløder tilbage
Brandvæsenet rykkede i 2022 ud til 243 brande på landsplan grundet uforsigtig brug af grill og bål. Aske, der bliver smidt væk efter bål og især grill, er den helt store synder, der tegner sig for næsten 70 procent af de formodede årsager til brandene.