LIGE NU:

Nedtur: Priskurven er knækket på boligmarkedet i Nordjylland

Prisen på boliger stiger ikke længere i Nordjylland, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Nye februar-tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at antallet af kommuner med stigende huspriser er faldet fra 75 i februar sidste år til 58 i år. Flere af de kommuner, hvor priskurven ikke længere svinger opad, ligger i Nordjylland - men især i kommuner rundt om København ser prisfesten for boligejere ud til at være slut lige nu.

I Nordjylland falder priserne både på parcelhuse og ejerlejligheder, viser nye tal fra Boligsiden.

Priserne på ejerlejligheder er faldet 4 pct. i Nordjylland den seneste måned. På et år er priserne faldet 1,8 pct. I dag skal der gives et prisnedslag på 620 kr. pr. kvadratmeter. Det er en stigning på 122 pct. på et år.

Også parcelhusmarkedet er ramt. Nordjylland er den eneste region i landet, der har oplevet prisfald i løbet af det seneste år.

Man skal skrue tiden små tre år tilbage til marts 2016 for at finde den seneste måned, hvor antallet af kommuner med stigende huspriser var lige så lavt som nu.

- Vi har i lang tid sagt, at den største usikkerhedsfaktor på boligmarkedet i 2019 bliver, hvordan den kommende ejendomsvurdering og boligskattereform vil påvirke markedet. Det kan være den usikkerhed, der har ført til, at salgstiden den seneste måned er steget med mere end en uge, at det gennemsnitlige nedslag er steget tæt på 10 procent på et år, og at priserne falder i nogle områder, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.dk.

Når man ser nærmere på de 75 kommuner, der sidste år oplevede stigende huspriser, og de 58 kommuner hvor priserne stiger nu, er det blandt andet kommuner i Nordjylland, der er forsvundet fra listen. Mest udpræget er tendensen dog i hovedstadsområdet.

”I København har flere års kraftige prisstigninger presset køberne ud til omegnskommunerne, så handelsaktiviteten er steget så meget rundt om hovedstaden, at priserne også her er buldret i vejret. Det har betydet, at mange købere nu må endnu længere ud,” siger Birgit Daetz. 

Og tendensen synes at være gældende i større og mindre grad rundt om i hele landet, hvor villigheden til at flytte lidt væk fra bymidten er blevet mere udbredt som konsekvens af en ændret balance mellem pris og plads.