Foto: Daniel Mikkelsen

Nej tak til omtale

For de fleste, der stiller op til kommunalvalget, er opmærksomhed utrolig vigtigt. Men en enkelt kandidat skiller sig ud. Liste W, Vedtaget vil undgå at optræde i bybilledet og i medierne.

Når det i nat går løs med ophængning af valgplakater, så holder listen Vedtaget fri. Her har man nemlig en lidt anderledes valgstrategi end alle andre.

Udover at Vedtaget, der stiller op i Aalborg Kommune, ikke vil kunne ses i bybilledet, vil man heller ikke stille op i medierne.

Det kan være ret svært at finde ud af, hvad Vedtaget egentlig står for. Listen har nemlig hverken hjemmeside eller kontaktoplysninger.

Og selvom det kan virke underligt at holde sig så anonym som muligt, så kan det faktisk netop være vejen til eksponering. Det fortæller valgforsker Johannes Andersen ved Aalborg Universitet, der på trods af sin store viden om valg aldrig har hørt om Vedtaget.

- Hvis det drejer sig om at blive eksponeret, er det en rigtig god strategi. De fanger netop opmærksomheden ved at skille sig ud, siger Johannes Andersen.

Også ved KonXion, der lever af at markedsføre, kan man godt se idéen i at holde sig ude af medierne og bybilledet.

- Man får opmærksomhed ved at være anderledes. Og det er de om nogen, siger Lars Granat Jensen, der er social media strategist.

Hvis Vedtagets strategi skulle betyde ekstra eksponering, så må man sige, at det er lykkedes. Om det så kan veksles til stemmer er mere tvivlsomt.

TV2/Nord har spurgt i gågaden i Aalborg, om man vil stemme på et parti, hvis værdier og mærkesager man ikke kender til.

- Det er svært at stemme på noget, man ikke ved, hvad handler om, så det kunne jeg ikke finde på, siger Jens Christian Hansen, der er museumsinspektør.

- Det er en mærkelig strategi, hvis man vil have stemmer. Jeg er i hvert fald nødt til at kende deres partiprogram, hvis der skal være en chance for, at jeg vil stemme på dem, siger Pernille Lorentzen, der er researcher.

Heller ikke valgforskeren tror på, at strategien holder i længden.

- De bliver ikke valgt. Det er stensikkert, siger Johannes Andersen.