06:39

Foto: Lone Vad Dam

1 af 2

Nordjyde er nomineret til pris: Reddede sin stedfars liv

Benjamin Friberg Sandkvist er en af de nomineret til "Årets Hjertereddere". Han gav sin stedfar hjertelungeredning og reddede hans liv.

Når hyldestarrangementet for de nominerede til "Årets Hjertereddere" løber af stablen onsdag, vil nordjyden Benjamin Friberg Sandkvist være at finde blandt gæsterne. Han er nemlig en af de nominerede. Det er han blevet, fordi han reddede sin stedfar Alex Alf Pedersens liv.

Dobbelt så mange mennesker i Nordjylland dør er af hjertestop, inden de kommer på sygehuset i forhold til region Hovedstaden. Det viser tal fra Statens institut for folkesundhed. Derfor er førstehjælp og såkaldt hjertelungeredning mere i fokus end nogensinde før.

Det går da også fremad. Fra 2001 til 2012 er der sket en tredobling i andelen af hjertelungeredninger for hjertestop, der sker uden for sygehuset inden ambulancen ankommer.

I 2013 var det så Benjamin Friberg Sandkvist, der reddede sin stedfar Alex Alf Pedersens liv.

Da Alex Alf Pedersen en septemberdag i 2013 bakkede ind i indkørslen, fik han et hjertestop. Benjamin Friberg Sandkvist hev ham ud af bilen, skabte fri luftveje, ringede 112 og begyndte hjertelungeredningen.

På sygehuset fortalte de Benjamin Friberg Sandkvist, at den hjertelungeredning, han gav sin stedfar, var det, der reddede hans liv.

- Jeg har altid været bange for, at det skulle være en af mine forældre der lige pludseligt faldt om. Jeg vidste slet ikke, hvordan jeg ville reagere, men heldigvis reagerede jeg på den rigtige måde. Det betyder alt, at han sidder her den dag i dag, siger Benjamin.

- Altså havde han ikke været der, så havde jeg jo heller ikke siddet her den dag i dag. Han har udført et utrolig godt og professionelt arbejde. Jeg kan kun være stolt, siger Alex.

Selve kåringen af "Årets Hjertereddere" finder sted til Charlies Hjertegalla d. 28. marts.