LIGE NU:

Nordjyder dør oftere af lungekræft

Chancen for at overleve lungekræft er markant dårligere i Nordjylland end i hovedstaden.

Bopælen kan være afgørende for, om patienter med lungekræft overlever eller dør af deres sygdom. Og hvis du er syg og skal behandles i Nordjylland, er chancerne for at overleve markant mindre end i hovedstaden. Det fastslår en ny rapport, skriver Ritzau.

Rapporten viser, at overlevelsen i Region Hovedstaden er op til 20 procent højere end i Vestdanmark. Patienter i Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland har mellem 10 og 20 procent højere dødelighed end patienter i Hovedstaden.

Undersøgelsen er den mest grundige af sin art til dato, og den er baseret på regionernes behandling af knap 12.000 patienter, som i årene fra 2008 til 2010 fik konstateret lungekræft - en af de mest alvorlige kræftsygdomme.

I Kræftens Bekæmpelse kalder direktør Leif Vestergaard Pedersen det for uacceptabelt, at der er så store forskelle i behandlingsresultaterne, og overlevelseschancerne.

- Patienterne skal have samme gode behandling i hele landet. Alle lungekræftpatienter skal have del i de gode resultater, som er opnået i Region Hovedstaden, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han mener, at rapporten vil give lungekræftlægerne et mål at arbejde efter for at opnå det højeste niveau i behandlingen.

- Jeg har allerede hørt fra flere læger, at de er glade for rapporten - selv om den viser, de ligger i den dårlige ende. Så er det bare med at komme i gang med forandringerne. Det skylder vi patienterne, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Trods de store forskelle i overlevelse mellem regionerne, viser rapporten, at overlevelsen af lungekræft generelt er steget og ventetiden på behandling er faldet fra 56 til 40 dage.

Fakta om lungekræft