LIGE NU:

Nordjyder overvurderer kriminalitets-niveauet

Antallet af røverier og indbrud i Nordjylland er faldet kraftigt i de seneste år. Alligevel tror vi nordjyder at kriminaliteten stiger.

To gange i fjor blev Sparekassen Vendsyssel udsat for røveri. Den ene gang truede gerningsmanden med noget der lignede en pistol, den anden gang med en kniv.

- Vores personale har tacklet det rigtig godt, men man kan ikke sige sig fri for at være ramt af det, siger Mads Nielsen, der er afdelingsdirektør i Sparekassen Vendsyssel i Sindal.

Episoderne som dem i Sindal er hårdt for dem det går ud over, og de skaber nervøsitet i hele byen. Spørger man rundt i Sindal, så er indbyggerne da heller ikke i tvivl om, hvordan udviklingen i røverier har været i Nordjylland i de seneste fem år.

- Der er flere røverier nu. Det er der slet ikke nogen tvivl om. Det læser man da dagligt om i avisen, siger Ketty Holm, da vi stopper hende på gaden i Sindal.

quote - Der er flere røverier nu. De er der slet ikke nogen tvivl om. Det læser man da dagligt om i avisen.

Ketty Holm, Sindal

De fem andre tilfældige borgerne, vi stopper i Sindal, er af samme overbevisning. De mener, at antallet af røverier er steget. Men de tager fejl. Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af røverier i Nordjylland er halveret de seneste fem år fra 201 anmeldte røverier i 2011 til 93 anmeldte røverier i  2016. Tallene viser også, at antallet af anmeldte indbrud i beboelse i vores landsdel er faldet markant i samme periode fra godt 3500 i 2011 til 2500 i 2016.

- Hold da fast. Der kan man bare se, hvor meget jeg følger med. Det kommer godt nok bag på mig, siger Ketty, da vi remser tallene fra Danmarks Statistik op for hende.

Nordjyderne tror at antallet af røverier og indbrud er stigende, men fakta er begge dele er faldet markant i de seneste 15 år.

En undersøgelse fra Justitsministeriets Forskningskontor viser, at vi danskere generelt overvurderer udviklingen i kriminalitet, og at det i særdeleshed er kvinder, der tror, at der er mere kriminalitet i samfundet end der faktisk er. I følge lektor i kriminologi ved Aalborg Universitet, Kim Møller, skyldes det, at kriminalitet fylder meget i medierne.

- Jeg tror, det kan skyldes, at der er mange meget spektakulære sager i medierne. De er med til at skabe et indtryk, der egentligt strider mod virkeligheden målt på antallet af gerninger, siger Kim Møller

Alligevel mener Kim Møller ikke, at medierne fokuserer for meget på kriminalitet, men han savner at medierne nuancerer dækningen af såkaldt 112-stof.

- Man skal ikke kun rapportere om de meget spektakulære sager, man skal også fortælle om den mere overordnede udvikling i kriminalitet, hvor vi har set et støt fald de sidste 10-15 år, siger Kim Møller.

Sikkerheden i bankerne er i de senere år blevet skærpet med pengeløse filialer og tidslåse på kasseapparater. I Sindal har Sparekassen Vendsyssel indført en sluse, hvor medarbejderne skal lukke kunderne ind, og der er sat ekstra overvågningskameraer op.

- Det er rigtig glædeligt, at antallet af røverier falder. Nu tvivler jeg også på, at de kommer ind her igen, men man kan aldrig sige aldrig, siger afdelingsdirektør i Sparekassen Vendsyssel i Sindal, Mads Nielsen.

Anmeldte indbrud i beboelse i Nordjylland fra 2011-2016

Anmeldte røverier i Nordjylland fra 2011-2016

lyntest podepind kviktest coronatest falck testcenter

Skoler gør klar til flere test - nu skal børn fra ni år testes i skoletiden

Najim Popalzi

play Studerende på karrieremesse: - Rart at få et indblik i det virkelige liv

Illustration_3Limfjordsforbindelse_Noerredyb

Limfjords-område skal undersøges for asbest

Thisted Kommune Rådhus (3)

Budgetforlig i Thisted: Fart på den grønne omstilling

lyntest podepind kviktest coronatest falck testcenter

Skoler gør klar til flere test - nu skal børn fra ni år testes i skoletiden

Najim Popalzi

play Studerende på karrieremesse: - Rart at få et indblik i det virkelige liv

Til forsiden

Til forsiden