Nordjyderne køber mindre huse end sidste år

Nordjyderne er blandt dem, der køber de største villaer - men vi køber færre kvadratmeter end sidste år.

For første gang i et årti har boligkøbere valgt at købe mindre boliger i stedet for større. 

De sidste 10 år har der nemlig været en tendens til, at huskøberne har købt flere og flere kvadratmeter, men den kurve er nu knækket. Det viser tal fra Boligsiden. 

I Nordjylland blev der i 2021 købt villaer på i gennemsnit 168 kvadratmeter - altså væsentligt mere end i 2011, hvor køberne i gennemsnit købte 154 kvadratmeter. 

Men i år er tallet faldet. Boligerne er i gennemsnit tre kvadratmeter mindre og altså bare 165 kvadratmeter i gennemsnit. 

- Det kan der være flere årsager til. Dels har folk måske ikke længere det samme behov for eksempelvis et hjemmekontor, nu hvor hverdagen for alvor er vendt tilbage efter coronanedlukningerne. 

- Men det kan også meget vel hænge sammen med de ændrede økonomiske vilkår og det faktum, at mange boligkøbere ganske enkelt ikke længere har luft i budgettet til at købe den ekstra plads, forklarer Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Især københavnere køber mindre boliger 

Kigger man på hele Danmark, er de handlede villaer i gennemsnit 163 kvadratmeter i 2022. 

Man køber altså lidt større boliger end gennemsnittet heroppe i Nordjylland. 

De mindste villaer er i København - her er der i gennemsnit solgt villaer på 146 kvadratmeter. Det er også der, at størrelsen på den gennemsnitlige villa er faldet mest det seneste år. De købte villaer i 2022 er nemlig syv kvadratmeter mindre end sidste år. 


Seneste nyt

fra Nordjylland